Dan žena smo pričele z virtualno  predstavitvijo turistične agencije Relax. Gospa Jasmina  Vanzo nam je preko zoom-a predstavila začetek, razvoj ter poslovanje največjega   slovenskega tour operaterja.

Relax, d.o.o  je  sestavljen iz več hčerinskih podjetij, pri čemer je največji  Relax, d.d, ki se ukvarja s pripravo in prodajo turističnih paketov. Specializiran je za počitnice in potovanja po Jadranu, prodaja pa tudi različne destinacije po Sredozemlju. Pakete prodaja preko 25 lastnih poslovalnic in preko 150 subagentov po Sloveniji in tujini, rezervacije pa lahko kupci opravijo tudi elektronsko ali preko virtualne poslovalnice.

Zvedele smo nekaj več o njihovem načinu dela pri pravi turističnih paketov ter obveznih izobraževanjih, ki jih opravijo zaposleni. Zanimiva je njihova maskota, maček Reksi, ki spremlja otroke na počitnicah.

Nato  smo se odpravile do hotela Vabo. Tam nam je prijazna receptorka predstavila potek raznovrstnega dela na recepciji, opisala strukturo gostov, ki največ obiskujejo njihove nastanitvene enote na Kopah in v Slovenj Gradcu. Povedala nam je, kakšen mora biti dober receptor in je z nami  podelila  nekaj izkušenj iz svojega dela na recepciji. Potem je sledil ogled hotelskih prostorov  in različnih tipov sob.

Po ogledu hotela Vabo smo se odpravile do turističnega informacijskega centra Slovenj Gradec – TIC, ki deluje v okviru Spotur-ja Slovenj Gradec. Tam nam je gospa predstavila raznolike naloge in obveznosti Tic-a, ki pa so povezane predvsem z informiranje domačih in tujih gostov o Koroški in  Slovenj Gradcu, sodelovanje z RRA Koroška, organiziranjem prireditev, sejmov, koncertov.  Pri njih lahko gostje kupijo tudi magnetke z različnimi motivi Koroške, najbolj znano Wolfovo kavo, Tisnikarjevega vrana, razglednice, domače rokodelske izdelke….

Za na konec pa nas je čakal še ogled in obisk posredniške turistične agencije Sonček, ki se nahaja v nakupovalnem centru Katica. V poslovalnici sta nas sprejeli zelo prijazni zaposleni, ter nam na zanimiv način predstavili poslovanje agencije, načrtovanje in izvedbo njihovih potovanj. Tudi Sonček je slovenski tour operater, ki ima veliko poslovalnic doma in v tujini in je del največjega evropskega organizatorja potovanj, TUI. Pogovarjali smo se tudi o današnji situaciji, ki v veliki meri kroji delovanje turistične industrije, saj so se naša potovanja in počitnice zaradi virusa in politične nestabilnosti v zadnjih letih močno spremenile.

Po koncu dneva smo bile zadovoljne, da smo lahko teoretično pridobljeno znanje v šoli, dodatno potrdile z obiski pri posameznih ponudnikih turističnih storitev.

                                                             

 Dijakinje 2. letnika programa gastronomija in turizem

Galerija