V sredo, 18. 10. 2017, smo se učenci GTT1 odpravili na našo prvo strokovno ekskurzijo po Mislinjski dolini.

Najprej smo se odpeljali do cerkve sv. Jurija na Legnu. Tam smo si ogledali staroslovansko skeletno grobišče, ki je tamkajšnja znamenitost, in druge arheološke ostaline, predstavljena pa nam je bila tudi bogata in zanimiva  zgodovina cerkve. Zaradi stekla, ki pokriva grobove, smo si morali nadeti copate.

Pot smo nadaljevali do Libelič in si najprej ogledali kostnico, nato pa še cerkev sv. Martina, kjer smo dobili nekaj informacij o cerkvi in o martinovanju.

Po vsem tem smo spoznali še črno kuhinjo, nadstropje višje  pa nam je gospod Marjan Kos spregovoril o plebiscitu. Pogledali smo si tudi primer stare učilnice, nato pa tudi razstavo, posvečeno zgodovini tamkajšnjega kmečkega orodja in življenja ljudi.

Po malici smo se odpravili v Dravograd, kjer so nam pokazali gestapovske zapore. Slišali smo tudi pretresljive pripovedi o mučenju ljudi v teh celicah v času 2. svetovne vojne.

Nazadnje smo se odpeljali še do dvorca Bukovje, spoznali njegovo zgodovino, si ogledali poročno dvorano s salonom ter prostore za goste,  nazadnje pa si pogledali tudi film o osamosvojitvi Slovenije.

                                                                                                                                                         Tjaša Krajnc, GTT1

Ogled fotografij >>