Dijaki in dijakinje drugega letnika programa okoljevarstveni tehnik in tretjega letnika programa trgovec, smo 26. 3. 2019 imeli strokovno ekskurzijo v Ljubljano.

Okoljevarstveniki smo se ustavili na Inštitutu Jožef Stefan. Na odseku za okolje smo si ogledali pripravo in analizo vzorcev iz okolja, videli smo mobilne ekološke laboratorije in se seznanili z iskanjem in merjenjem radioaktivnih virov v okolju. Na koncu so nam na odseku za nanomateriale na zanimiv način približali svet majhnih delcev.

Trgovci smo si najprej ogledali pekarno in slaščičarno SPAR v Ljubljani. Zanimivo si je bilo ogledati proizvodnjo kruha in pekovskih izdelkov ter slaščic, ki jih lahko kupimo v poslovalnicah Spar po Sloveniji. Ob koncu so nas pogostili z njihovimi ježki, ki spadajo med štiri najbolj prodajane izdelke podjetja. Potem smo vsi skupaj odšli na Ljubljanski grad, nato v Hišo eksperimentov, kjer smo eksperimentirali in se zabavali ob nenavadnih dogodivščinah.

Na poti domov smo si ogledali še trgovino Rifuzl. V tej trgovini ne najdete plastične embalaže. Če želite kaj kupiti, si embalažo prinesite s seboj ali pa v njihovi trgovini kupite ekološko embalažo – vrečke iz naravnih materialov.

Dan je hitro minil, saj je bil poln novih, zanimivih informacij.

Galerija

 

Spremljevalki: Damijana Meža in Simona Hudrap