Zmagovalca na tekmovanju SloveniaSkills 2018

Tadej Kalajžič, LT1 in Jernej Poročnik, M2

Ogled fotografij >>

Na Srednji šoli Slovenj Gradec in Muta so se zbrali vsi dijaki lesarskih programov, da bi pozdravili zmagovalca olimpijade poklicev, ki se je sicer odvijala 25. in 26. januarja, v sklopu sejma Informativa, na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Na tem tekmovanju še nikoli nismo zmagali. Leta 2010 smo bili drugi, ko je ekipa lesarjev iz Slovenije tudi  osvojila trikratno srebro na Euroskillsu v Lizboni na Portugalskem.

Od tedaj se je tekmovanje spremenilo. Iz ekipne izdelave izdelka, na izdelek za vsako področje posebej.

Jernej Poročnik, zmagovalec pri pohištvenem mizarju, se je vrnil v šolo prejšnji teden, saj je bil 6 tednov na praksi v podjetju. Pri stavbnem mizarju pa je zmagal dijak Tadej Kalajžič, ki se bo septembra udeležil mednarodnega tekmovanja Euroskills v Budimpešti. Pogoj za udeležbo je starost tekmovalca od 18 do 25 let. Jernej je vzoren dijak, ki obiskuje drugi letnik programa mizar. Ker je nadarjen, a star komaj 17 let, sem ga nagovoril k sodelovanju, da bi bil bolj pripravljen na Euroskills 2020, ki bo v bližnjem Gradcu. Pridno sva trenirala marsikateri dan (tudi do večera). Pa nas je Jernej resnično presenetil že sedaj in zmagal v konkurenci starejših mizarjev in študentov. Zaradi njegove mladosti se bo Euroskillsa udeležil drugouvrščeni tekmovalec iz Škofje Loke.

Tadej pa je zaoral novo poglavje svojega življenja. Zmaga na Sloveniaskills je kvalifikacija za Euroskills, kjer je potrebno veliko resnega, natančnega in vztrajnega dela. Kljub pomislekom, ki jih ima Tadej, sem kot somentor in sodnik zelo vesel, da je voljan zagrabiti to priložnost in se izkazati na višjem nivoju. Dijaki in učitelji zato želimo Tadeju veliko potrpežljivosti, da bo uspešno premagoval ovire in dobro zastopal našo državo. Priprave na tekmovanje so se namreč že začele. Glede na primerljive evropske države pa bo potrebno vložiti skupno med 400 do 600 ur priprav.

Andrej Otto