V četrtek, 1. 12. 2016, smo se dijaki 2. in 3. letnika programa gastronomija in turizem v sklopu programov nemščina, geografija, zgodovina, naravna in kulturna dediščina in turistično spremljanje in vodenje  odpravili na ekskurzijo na Dunaj.

V zgodnjih jutranjih urah smo se iz Slovenj Gradca podali na pot proti Dunaju. Tja smo prispeli okoli 10. ure. Najprej smo si ogledali 26 dvoran in soban dvorca Schönbrunn. Palača je tudi najbolj obiskana znamenitost  Dunaja. Ker smo imeli na voljo še nekaj dodatnega časa, smo se odpravili v sosednjo stavbo, kjer je muzej kočij. Po ogledu le-tega smo se z avtobusom odpeljali po znamenitem dunajskem Ringu, znotraj katerega se vrstijo številne znamenitosti. Na tej poti smo si ogledali avstrijski parlament, mestno hišo, Uranio, borzo, univerzo, Donavski stolp, palačo Dunajska secesija in opero. Nato smo se odpeljali do nenavadne hiše znamenitega arhitekta, slikarja in umetnika Friedensreicha Hundertwasserja. Pot smo nadaljevali do tako imenovanega Muzejskega trga in se tam peš odpravili proti Hoffburgu in nato po prestižni ulici Kohlmarkt do katedrale sv. Štefana.

S tem so se naši ogledi končali in na voljo smo imeli nekaj prostega časa, ki smo ga izkoristili za nakupovanje, občudovanje božične okrasitve mesta in skodelice toplega čaja ali kave, ki so nas pogrele v vetrovnem dunajskem vremenu. Zatem smo odšli do stojnic z različnimi dobrotami, kjer smo doživeli še kanček božičnega vzdušja.

Sledila je vožnja domov, ki pa je bila zanimiva, saj smo se lahko zamotili z reševanjem kviza o Dunaju. Domov smo prispeli v poznih večernih urah.

Gaja Šimić, GTT3  DSC08582 DSC08627 DSC08631 DSC08645 DSC08647 DSC08650 IMG_1650 IMG_1654