PO POTEH PESNIKOV IN PISATELJEV

V ponedeljek, 29. 5. 2017, je bila za dijake razredov E1, GTT1, OT1, PV1, GT1, ET1 in LT1 organizirana ekskurzija v Vrbo ter Vrhniko, rojstna kraja Franceta Prešerna in Ivana Cankarja, naših največjih besednih umetnikov.

Najprej smo si ogledali Prešernovo rojstno hišo v Vrbi, kjer nam je prijazen gospod na zanimiv način predstavil pesnikovo življenje, njegovo rojstno hišo ter nekaj predmetov, ki so se še ohranili od takrat.

Nadaljevali smo pot naprej proti Vrhniki, kjer so nas razdelili v tri skupine, skupaj z vodiči pa smo si  ogledali »enajsto šolo« na bregu Ljubljanice, kip Ivana Cankarja, Cankarjevo spominsko hišo, »klanec siromakov« in odšli do cerkvice Svete Trojice, kamor je pesnik v mladih letih zelo rad zahajal.

S tem so se naši ogledi končali. Na poti domov smo se ustavili še v trgovskem centru BTC v Ljubljani, kjer smo imeli čas za kosilo in nakupe. Tako se je zaključil še en šolski dan, ki pa je potekal drugače, kot smo vajeni. Bili smo navdušeni nad lepotami okolice pa tudi nad tem, da smo lahko znanje slovenščine pridobivali še drugje kot v šolskih klopeh.

Tadeja Jeseničnik, E1

Fotografije: Katja  Ferk, E1

 

 

Dostopnost