OBVESTILO O POTEKU DEJAVNOSTI

 

OGLED GLEDALIŠKE PREDSTAVE, SNG DRAMA LJUBLJANA– PROSTE IZBIRNE VSEBINE in NADOMESTNE URE KD

 

V sredo, 17. 4. 2019, bomo odšli v gledališče – naš cilj je (ponovno) SNG Drama Ljubljana.

Ogledali si bomo veseloigro Heinricha von Kleista

Razbiti vrč (19. 30).

 

Gledališče je prostor skupnega doživljanja, neformalnega izobraževanja, učenja vrednot, razvijanja čutov in čustev, izkustva in diskusije. Zaradi izvedbe »v živo« poteka vso predstavo komunikacija med ustvarjalci in gledalci, saj gledališče komunicira s pomočjo svojih izraznih sredstev. Pogoj za aktivno in kritično doživljanje odrskega dogajanja je sposobnost branja in razumevanja gledališkega jezika, kar lahko poimenujemo tudi gledališka pismenost.

Potrudimo se, da bodo tudi naši dijaki z ogledom uprizoritve vsem znanega besedila vsaj za delček razširili svoje obzorje na tem področju.

Učitelji spremljevalci: A. Helbl, N. Uranc, N. Osojnik, V. Jaušovec

POTEK

  1. Odhod avtobusa z AP Muta (Karavaning) ob 15. 15 (prisotnost preveri Alenka Helbl). Odhod z glavne AP Slovenj Gradec ob 15. 45. Vstopnice učitelji dijakom razdelijo na avtobusu. Izstopimo pri Drami.
  2. Predviden prihod v Ljubljano ob 17.15.
  3. Do 19. 15 čas za kosilo in/ali ogled centra Ljubljane, pred vhodom v Dramo se dijaki javijo učiteljem – spremljevalcem (gl. prilogo), ki preverijo prisotnost.
  4. Ob 19. 30 začetek predstave.
  5. Predviden odhod iz Ljubljane 21. 15.
  6. Predviden prihod na lokacijo Slovenj Gradec 22. 45 oz. na Muto ob 23. 00. Dijaki lahko izstopajo na vmesnih postajah.

Dijaki morajo imeti pred odhodom poravnano položnico za avtobusni prevoz in na dan odhoda oddati podpisane izjave staršev. Denar za vstopnico (10 evrov) boste oddali na avtobusu.

 

MALO NEKAJ O PREDSTAVI (več https://www.drama.si/repertoar/delo?id=2215)

Večplastna komedija Razbiti vrč (krstno uprizorjena 1808, objavljena 1811) je ena najznamenitejših iger Heinricha von Kleista in obenem kánonsko delo nemške romantike.

Kleistov Razbiti vrč je nastal le nekoliko zatem, ko se je z Linhartovima veseloigrama rodilo naše sodobno gledališče. In tudi pri Razbitem vrču gre za razkrinkavanje nečednih erotičnih namenov moškega, ki ima družbeno moč. Oziroma se v primeru Tulpenheima in Micke dela, da jo ima. Vplivni in ugledni gospodje, ki si proti njihovi volji želijo telesne intimnosti s socialno nižje stoječimi lepimi mladimi dekleti, so bili svetu komedije namreč znani že davno pred škandali, ki so lani zatresli Hollywood. Vendar pri Razbitem vrču žrtev pohote sodnika Adama ni mlada Evica, ampak njena mati, ki ji je sodnik med nočnim izletom razbil vrč. Posebnost Kleistove veseloigre pa je predvsem v tem, da mora vaški sodnik odkriti in obsoditi storilca dejanja, za katerega je gledalcu že od samega začetka jasno, da je bil to on sam. In ker gre za »jezičnega dohtarja«, je prav v besednih igrah, s katerimi se sodnik Adam izmika resnici, in v njegovem neumornem trudu, da bi se neizprosnim dejstvom navkljub izvil iz primeža resnice, največji šarm tega besedila. A čeprav je vsej njegovi oziroma Kleistovi jezikovni spretnosti navkljub krivec na koncu razkrinkan, žrtvi njegovega dejanja to ne pomaga in bo morala za razbiti vrč iskati zadoščenje na višji sodni instanci. S tem pa je za naš današnji svet ta komedija aktualna tudi na nek čisto konkreten in družbeno realen način.

Andrej Rozman Roza

Iz gledališkega lista

Razbiti vrč Heinricha Von Kleista je resda dramsko besedilo z začetka 19. stoletja, vendar gre pri njem za zgodbo, ki še zmeraj odmeva v sodobnosti. Poglejmo samo grob opis, kajti Kleistova veseloigra, kakor je sam žanrsko poimenoval delo, govori o starejšem moškem na visokem družbenem položaju, ki s svojimi dejanji povzroči hude težave mlajši ženski, pri tem je pa pripravljen narediti vse za ohranitev lastnega statusa quo. Preko različnih peripetij se nam razkrije njegova dvoličnost, vendar na koncu, kljub njegovemu porazu, ne pride do spremembe sistema, odgovornega za njegovo ustoličenje. Ne, sistem preživi, pokaže pa se še, da ta moški ni njegova aberacija, temveč običajni element. Kar naenkrat nam neka na prvi pogled starinska fabula postane današnja vest.

Mitja Lovše: Neznosna sodobnost Razbitega vrča (odlomek)

 

Organizatorica                                                                       Ravnatelj

Alenka Helbl, prof.                                                                 Bernard Kresnik, univ. dipl. ekon.