V ponedeljek, 4. 3. 2024, nas je dijake programa GTT3, LT1 in GT1 v okviru letošnjega projekta Trajnostnost obiskala ga. Brigita Rajšter, kustosinja in etnologinja na Koroškem pokrajinskem muzeju. Podučila nas je o tradicionalnem postopku priprave koroškega rženega kruha ter pripomočkih, ki se uporabljajo pri njegovi pripravi in peki. Spoznali smo, da je postopek izdelave zelo zahteven in tudi fizično naporen, namreč testo mora gospodinja ročno gnesti eno uro za približno 15 hlebcev. Pri pripravi testa, postopkih peke in uživanju kruha so se še danes ohranila številna dejanja blagoslavljanja, ki izvirajo še iz časov pred krščanstvom. Prav tako smo izvedeli, da so ljudje nekoč gojili izredno spoštovanje do kruha, saj so morali zanj trdo garati in je bil njihovo osnovno živilo, pogosto tudi plačilno sredstvo.
Ržen kruh je pomemben del koroške prehrane in od leta 2023 je postopek njegove priprave vpisan tudi v Register nesnovne kulturne dediščine Slovenije.
Julija Špegel, GTT3
Foto: Tia Dedić, GTT3