FINANČNA PISMENOST – E2

V torek (19. 11. 2019) in v sredo (20. 11. 2019) smo dijaki 2. letnika programa Ekonomski tehnik imeli dvodnevni projekt Finančna pismenost.

Prvi dan smo odšli na banko NLB v Slovenj Gradcu, kjer sta nam ga. Vesna Tisnikar in g. Klemen Lipnik predstavila različne načine varčevanja, kako pravilno ravnati s svojo bančno kartico, kaj so prihodki in odhodki, kam vse lahko vložimo denar in ga s tem oplemenitimo. Po ogledu banke smo morali narediti krajši video na temo Kaj bi naredil-a, če bi zadel na lotu?

Drugi dan smo se prve ti ure s prof. Sovinc pogovarjali, kakšne trike nam postavljajo trgovci ter zakaj kupimo izdelke, ki se nam najprej zdijo »čisto neumni«. Na koncu smo naredili plakate na te teme. Zadnje tri ure pa smo imeli predavanje, na kakšen način dobiti oz. zaslužiti denar, če ga nimamo dovolj, pa si hočemo nekaj kupiti. Nato nam je prof. Globovnik tudi povedal, kako delujejo delnice. Tudi tu smo naredili dva plakata. Oba sta si bila zelo različna, saj smo dekleta želela denar za počitnice v Španijo, fantje pa za motor.

Zanimivo, delovno in nova spoznanja!

Mia Kajzer

 

Kaj sem se naučil-a ? Kaj sem spoznal-a novega ?

Osrednja tema našega projekta je bila finančna pismenost, zato smo prvi dan obiskali NLB, kjer so nas lepo sprejeli. Bilo mi je zelo všeč, saj so nam povedali veliko novih in za življenje še kako koristnih nasvetov. Spoznala sem načine varčevanja, za katere prej nisem vedela, izvedela sem veliko novega o bančnih karticah in osebnih računih, zelo pa mi je bilo všeč tudi, da so skozi celotno predavanje govorili o primerih iz resničnega življenja.

Ko smo se drugi dan pogovarjali o trikih trgovcev, kako privarčevati denar za nekaj, kar si želimo, mi je bilo zelo zanimivo, saj sem izvedela veliko novih in zanimivih stvari. Všeč mi je bilo tudi to, da smo izdelovali plakate.

Nika Ozimic

 

Naučil sem se da obstajajo različni načini varčevanja, kot so :

  • obveznice,
  • delnice,
  • depoziti,
  • stoječi denar ( TRR ali denar spravljen doma nekje na varnem).

Denar se razprši v več obveznic ali delnic, ne samo v eno podjetje, ker je to zelo tvegano.

Izvedel sem tudi, da so delnice najbolj tvegana naložba, vendar je lahko tudi najbolj dobičkonosna. Slišal sem še veliko drugih koristnih informacij, ki mi bodo v prihodnosti prišle prav.

 

Tadej Jelenko

 

 

Projektni dan je bil všeč, ampak najbolj mi je bilo všeč izdelovanje plakatov na različnih temah.

Veliko sem se naučila, najbolj všeč mi je bilo, da so bili primeri življenjski, takšni, kot jih srečamo tudi doma.

Spoznala sem veliko novih reči, ki si bi jih bilo vredno zapomniti v nadaljnjem  življenju.

Laura Filip

 

Bilo mi je všeč, ker sem spoznal nekaj novega in še enkrat slišal stvari, ki jih že vem. Dobil sem tudi navdih po večjem varčevanju.

Naučil sem se, kako privarčevati, nekaj denarja, da si lahko kupim, kar si želim. Naučil sem se tudi nekaj za prihodnost, kar mi bo pomagalo pri vodenju financ. Izvedel sem tudi nekaj novega o delnicah.

Aljaž Godec

 

Projekt mi je bil zelo všeč, saj je bilo sproščeno in ni bilo preveč naporno. Najbolj zanimiva dela ta bila obisk banke in izdelava filma. Spoznala sem načine varčevanja in da denarja ne smemo kar tako zapravljati. Zdaj vem, kaj v resničnem življenju pomenijo pojmi denarni tok, odhodki, prihodki, kako delovati z delnicami in kaj pomeni sam pojem finančna pismenost.

Anja Pušnik

 

Prvi dan projektnega dne smo obiskali poslovalnico NLB v Slovenj gradcu.

Predstavili so nam pojem finančna pismenost, spoznal sem rzalične načine varčevanja. Pogovarjali smo se o tem, kaj bi naredil, če bi zadel na lotu 1.000.000 EUR.

Govorili smo tudi o delnicah; če hocemo kupiti delnice, jih moramo kupiti od najbolj varnih podjetij in ko je cena delnic nižja.

Pri varčevanju smo ugotovili, da moramo imeti cilj, npr. želim skuter, ki stane 600 EUR, zato moram varčevati vsak mesec za določen čas, recimo 1 leto, da bom prišel do cilj.

Bilo je zelo zanimivo in bom priporočal doma in prijateljem, da začnejo varčevati.

 

Toni Macharia

Ogled fotografij …