V  petek, 20. oktobra, smo se dijaki 4. letnika programa gastronomija in turizem odpravili na strokovno ekskurzijo na  Češko v okviru modula turistično spremljanje in vodenje. Z nami so bili še dijaki iz GTT1, GTT2, GTT3 in GT2 v okviru prostih izbirnih vsebin.

Našo pot smo pričeli v zgodnjih jutranjih urah na glavni avtobusni postaji v Slovenj Gradcu, od koder smo se odpeljali mimo Linza, čez prehod Doljne Dvorište do našega prvega cilja graščine Hluboka. Po ogledu notranjosti in zunanjosti gradu smo se odpravili do mesta, pobratenega z našim Slovenj Gradcem, Češkega Krumlova. Po ogledih znamenitosti smo imeli nekaj prostega časa in tako spoznali prvi utrip češkega življenja. Ker se je dan bližal h koncu, smo se počasi odpeljali do hotela v Pragi. Naslednji dan smo se v dopoldanskih urah odpravili do središča češke prestolnice. Ogledali smo si največji grad na svetu, ki se imenuje Hradčani, se seznanili s Plečnikovimi deli, ogledali gotsko katedralo sv. Vida, Male Strane, Karlov most in Vaclavske namesti. Utrip mesta smo doživeli tudi z ladjico po Vltavi, kjer smo imeli odlično kosilo. Po končani plovbi smo imeli nekaj prostega časa za nakup spominkov in pokušanje okusnih trdelnikov. Po napornem dnevu smo se odpravili v hotel, povečerjali in se družili med seboj.

Zadnji dan nas je čakal še en ogled med vožnjo proti domu, to sta bili katedrala in  kostnica v Kutni Hori, kjer smo imeli priložnost videti različne strukture in dekoracije iz pravih človeških kosti in lobanj. Tako se je naš izlet zaključil in odpeljali smo se proti Slovenj Gradcu, kamor smo prispeli v večernih urah.
Spoznali smo znamenitosti, kulturo in zgodovino Prage ter južne Češke, seznanili smo se s češkim jezikom in deli Jožeta Plečnika ter poskusili češko kulinariko. Izlet ni bil le poučne narave, temveč se je izkazal tudi za nepozabno doživetje in sklepanje novih prijateljstev.

Gaja in Lucija, GTT4

Ogled fotografij >>