V četrtek je za dijake 3. in 4. letnikov programa SSI ter 1. in 2. letnikov programov PTI v avli šole potekalo predavanje ŠE VEDNO VOZIM – VENDAR NE HODIM. K nam je prišel gospod Franci Ivenčnik, ki nam je na kratko predstavil svojo zgodbo. Gospod Ivenčnik je član Društva paraplegikov JZ Štajerske. To je invalidsko društvo, ki združuje ljudi s poškodbami hrbtenjače, kar povzroči delno ali popolno paralizo zgornjih ali spodnjih okončin. Osnovno poslanstvo društva je aktivna rehabilitacija članov in pomoč pri premagovanju težke invalidnosti s posebnimi socialnimi programi – prevozi, programi za ohranjanje zdravja, oskrba s tehničnimi pripomočki, socialne in interesne dejavnosti …

V prometnih nesrečah velikokrat pride do poškodbe hrbtenjače in to je spodbudilo člane društva, da bi njihove izkušnje prenašali na mlade, ki šele dobro vstopamo na samostojno pot v cestnem prometu.

Člani društva so se v povprečju poškodovali že pri 22 letih. Poškodbe pa so jim prinesle nov pogled na svet . Tako svoje težke izkušnje prenašajo naprej, saj želijo s svojimi zgodbami vplivati na večjo ozaveščenost o varnosti v cestnem prometu s ciljem, da njihove zgodbe ne bi nikoli postale naše.

Menim, da je bilo to predavanje zelo koristno za nas, saj se večinoma odločamo za opravljanje vozniškega izpita že zelo mladi Dobro je, da se zavedamo, kakšne so lahko posledice v prometnih nesrečah pri tako rosnih letih. Tudi poškodbe, sprva morda nedolžne, nam lahko kasneje spremenijo življenje.

 

 

Dostopnost