V petek 1.3.2021 smo se turisti odpravili na ekskurzijo v Salzburg. Vsak od nas je dobil eno temo, ki smo jo morali skozi naš izlet predstaviti, na koncu predstavitve pa je še vsak povedal en vic, kar se nam je zdelo zelo zabavno. Iz Slovenj Gradca smo se z avtobusom odpeljali v mesto Salzburg. Zraven smo imeli še vodnika, ki nam je pomagal pri vodenju. Vmes smo imeli dva postanka, kjer smo imeli čas za malico in manjši oddih.

Najprej smo si odšli ogledat rudnik soli Hallein v Dürnbergu. Tam nas je zaposleni v angleščini in nemščini popeljal skozi življenje rudnika. Najprej smo se morali obleči v prava rudarska oblačila. Peljali smo se z manjšim vlakom, drveli po drčah ter pot nadaljevali z splavom po vodi. Prečkali smo tudi mejo z Nemčijo in se potem vrnili nazaj v Avstrijo. Na koncu pa so nam za darilo dali malo soli.

Pot smo nadaljevali do mesta Salzburg tam smo si z našim vodnikom si ogledali mesto. Povedal nam je veliko zanimivih stvari o mestu in predstavil največje znamenitosti ter nas dopolnjeval kar še sami nismo povedali.  Ogledali smo si Mozartov trg in njegov spomenik, rezidenco in rojstno hišo ter trg z baročnimi vodnjaki. Potem tudi stolnico Rotovž, Kolegijsko cerkev. Po tem smo dobili dve uri prostega časa, kjer smo si še sami ogledali mesto in šli nekaj pojest. Od daleč pa smo tudi si ogledali trdnjavo, kjer bi se lahko z dvigalom povzpeli do nje in videli z vrha celo mesto. in  Pot smo ob pol petih nadaljevali nazaj in prišli okoli devetih.
Za naš razred je to bila odlična izkušnja kljub vsem pravilom, ki smo se jih morali zaradi razmer virusa držati. Vsi smo vodenje opravili odlično, ter se zabavali in izvedeli veliko novega.

Fotografije …

Dostopnost