Strokovna ekskurzija v Ljubljano

Ljubljana, predsedniška palača.
Dijaki SŠSGM so obiskali predsedniško palačo.

Dijaki prvega letnika programa ekonomski tehnik in drugega letnika programa predšolska vzgoja so se v petek, 10. novembra 2017 udeležili strokovne ekskurzije, ki se je izvajala v Ljubljani. Delovni program je bil podrobno načrtovan in se je začel že v šoli s pripravami na strokovno ekskurzijo. Dijaki programa ekonomski tehnik so dobili delovne liste, dijaki programa predšolska vzgoja pa so pripravili kratke predstavitve o državi Sloveniji, njenem glavnem mestu in o najvišjih državnih organih ter o Evropski uniji.

Po prihodu v Ljubljano  je dijake sprejel Urad evropskega poslanca Lojzeta Peterleta. Predstavljena jim je bila Evropska unija in njeno delovanje. Po tem je sledil obisk Državnega zbora, kjer so si dijaki ogledali sejno dvorano in se seznanili z znamenito fresko v preddverju velike  dvorane, ki ima simbolni pomeni in prikazuje celotno zgodovino Slovencev. Sledil je obisk Ustavnega sodišča, ki je nastanjen v znameniti Plečnikovi stavbi in obisk ljubljanske Opere in baleta. Po odmoru za kosilo se je ekskurzija nadaljevala pri predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahorju in predstavitvi protokolarnega objekta, ki ga uporablja. Na njegovo pobudo so mu lahko dijaki zastavljali različna vprašanja, najprej zadržano, kasneje pa so vprašanja kar deževala.  Za zaključek so se dijaki udeležili še predavanja v Banki Sloveniji, kjer so jim predstavili vlogo in pomen institucije, denarno politiko in gotovinsko poslovanje. Izmenjale so se tri predavateljice, ki so lepo predstavile posamezno temo. Dijakom je bila najljubša tema o denarju, saj so v roke dobili prave bankovce, ki so jih lahko opazovali in se učili, kako jih ločiti od ponaredkov. Pozno popoldne se je strokovni del ekskurzije zaključil in sledila je vožnja domov.

S pedagoškega vidika je bil namen ekskurzije vsekakor dosežen. Dijaki so pridobili nova znanja in vedenja. S tem,  ko so bili v različnih institucijah in so o svojem delu govorili pomembni posamezniki iz javnega in strokovnega področja, se je razbila rutina šolskega okolja, informacije so bile sveže in nove, vtisi pa pristni. V Evropski uniji je že bila izvedena anketa med mladimi o poznavanju naše skupne države, vendar pa se mladi evropejci  glede tega niso najbolj izkazali. Slovenska mladina je bila uvrščena relativno visoko in naš cilj je, da se pri mladih ohranja ali še poveča želja po aktivnem državljanstvu.

Dora Najrajter, univ. dipl. prav.

Roman Založnik, prof.

Ogled fotografij >>

Dostopnost