Datum: 6. junij 2024

Lokacije: Center za vitalno življenje – ekosistemska kmetija oziroma akademija celostne samooskrbe v Dolah, Čistilna naprava Celje

Center za vitalno življenje – ekosistemska kmetija v Dolah

Na ekskurziji, ki je potekala 6. junija 2024, smo se dijaki prvega letnika okoljevarstvenih tehnikov odpravili na ogled centra za vitalno življenje, ekosistemske kmetije oziroma akademije celostne samooskrbe v Dolah. Ogled in delavnico je vodila ddr. Ana Vovk, ki nam je predavala o življenju v sožitju z naravo.

Na učnem poligonu smo imeli priložnost spoznati, kako raziskati prst in kako jo narediti rodovitno. Ddr. Vovk nam je pokazala, kako si lahko sami pridelamo hrano brez uporabe kemikalij in tako postanemo samooskrbni. Videli smo tudi zemljanko in jurto, ki služita kot primeri bivališč za zdravo in zadovoljno življenje v harmoniji z naravo.

Čistilna naprava Celje

Po ogledu učnega poligona smo se odpravili na Čistilno napravo Celje. Tam smo si ogledali vse faze čiščenja odpadnih voda. Vodja obratovanja čistilne naprave, gospa Urša Drugovič, nam je podrobno predstavila posamezne postopke čiščenja, ki so ključni za zagotavljanje čiste vode in varovanje okolja.

Dobili smo vpogled v prakse trajnostnega kmetovanja ter proces čiščenja odpadnih voda in s tem pridobili dragocene informacije in praktične izkušnje, ki so nam v pomoč v bodoči karieri v okoljevarstvu.

Fotografije: https://photos.app.goo.gl/TZwQbhddkZSDviMP6

Organizacija: Jana Sterže in OT1

Dostopnost