Slovenj Gradec, 25. 10. 2022 ─ Na Srednji šoli Slovenj Gradec in Muta je danes potekala slavnostna otvoritev odprtja učne prodajalne, s pomočjo katere se bodo novi rodovi trgovk in trgovcev lažje seznanili s praktičnimi vidiki tega zanimivega in perspektivnega poklica. Učna prodajalna je zasnovana kot simulacija prave trgovine, v celoti je opremljena in založena z izdelki, ima delujočo blagajno, zato omogoča kakovostno praktično učenje mnogih veščin, ki jih prodajalke in prodajalci pri opravljanju svojega dela potrebujejo.

Izjava ravnatelja:

Program Trgovec na naši šoli izvajamo že 50 let. Dolgoletna tradicija in številni uspehi, ki so jih dijaki dosegli na različnih tekmovanjih, še posebej na tekmovanjih iz tehnike prodaje, nam v procesu izobraževanja mladih vzbujajo še večjo odgovornost. Odprtje učne prodajalne je zagotovo pomemben mejnik, saj bo tako izobraževanje dijakov v programu Trgovec še kakovostnejše. Pri praktičnem pouku bodo lahko dijaki usvojili vse kompetence, ki jih mora imeti dober trgovec.

Na tem mestu se moram iskreno zahvaliti podjetju Mercator, saj odprtje prodajalne brez njihove pomoči ne bi bilo mogoče

Učno prodajalno je opremil in uredil Mercator, ki je do zdaj srednjim šolam po Sloveniji doniral že enajst učnih prodajaln, nova na Srednji šoli Slovenj Gradec in Muta je dvanajsta. Z učnimi prodajalnami želi Mercator vzpostaviti dolgoročno sodelovanje s šolami za promocijo poklica prodajalec. Mercatorjeve prodajne inštruktorice obiščejo učne prodajalne tudi med letom in jih posodabljajo, sodelujejo pa tudi v učnem procesu ob predstavitvi poklica prodajalec ter pri izobraževanju s področja prodajnih veščin in sodobnih prodajnih orodij. Poklic prodajalec je že dlje časa med deficitarnimi poklici, v Mercatorju pa ga želijo tudi z učnimi prodajalnami in posredovanjem informacij o najsodobnejših trgovskih praksah bolj približati mladim, saj gre za dinamičen in zanimiv poklic.

Nataša Jelovčan direktorica projektov v podjetju Mercator, je ob odprtju nove učne prodajalne poudarila:»Resnično je pomembno, da trgovke in trgovci svoje delo opravljajo ne le z veseljem, ampak da so za svoje delo tudi dobro usposobljeni. Seveda se lahko vsega naučimo, učiti pa se moramo ves čas, saj nas k temu navsezadnje silijo tudi hitre spremembe v tehnologijah. Šolani in usposobljeni kadri imajo boljše izhodišče, da so pri svojem delu uspešni in zadovoljni. Tudi trgovina se vedno hitreje avtomatizira in se tehnološko razvija, dobrega prodajalca pa vseeno ne more nič nadomestiti, zato je pomembno, da se prodajalke in prodajalci najprej dobro izučijo, nato pa stalno profesionalno izpopolnjujejo in napredujejo.«

Mercator je prvo učno prodajalno doniral Ekonomski šoli Šolskega centra Ptuj leta 2016, nato je opremil še učne prodajalne v Mariboru, Kranju, Novi Gorici, Kopru, v Velenju in v Celju, Novem mestu, Ljubljani, Murski Soboti in Slovenski Bistrici.

Mercator je tudi prvi trgovec, ki je pri nas kot prvi uvedel številne novosti na področju trgovine; spletno market trgovino že pred več kot 20 leti, samopostrežne blagajne, samostojno skeniranje, mobilno aplikacijo, ki je tudi mobilna denarnica, ustvarja pa tudi številne digitalne vsebine, ki so blizu tako mladim prodajalcem kot kupcem.

Galerija

***

Dostopnost