V petek, 24. maja 2024, so se dijaki tretjega letnika programa Okoljevarstveni tehnik odpravili na praktični pouk etologije v konjušnico v Vuzenico. Ta obisk je bil del njihovega učnega načrta, kjer so lahko v praksi uporabili teoretična znanja, ki so jih pridobili v učilnici.

Dijaki so se najprej seznanili z različnimi funkcionalnimi krogi konj. To vključuje razumevanje naravnega vedenja konj, njihove socialne strukture, komunikacijskih vzorcev in vsakodnevnih aktivnosti. Dijaki so spoznali, kako pomembno je razumeti te vidike za zagotavljanje dobrega počutja konj.

Pomemben del dneva je bil posvečen učenju oskrbe konj in pripravi njihovega bivalnega okolja. Dijaki so se učili čiščenja konj, kar vključuje nego dlake, čiščenje kopit in pregledovanje kože za morebitne poškodbe ali bolezni. Prav tako so se učili o pravilnem hranjenju konj in urejanju pašnih površin, kar je ključno za njihovo zdravje in dobro počutje.

Razpravljali so tudi o izzivih, s katerimi se soočajo lastniki konj, vključno s stroški vzdrževanja, odgovornostjo za dobrobit živali in pravnimi vidiki lastništva konj.

Na koncu dneva so dijaki imeli priložnost, da se preizkusijo tudi v veščinah jezdenja. Učili so se osnovnih tehnik jezdenja, vključno s pravilnim nameščanjem sedla, držo in vodenjem konja. Ta izkušnja jim je omogočila, da so začutili povezavo s konji in razumeli, kako pomembno je zaupanje med konjem in jezdecem.

Praktični pouk v konjušnici v Vuzenici je bil izjemno koristen za dijake. Ne le, da so pridobili dragocena praktična znanja, ampak so tudi razvili globlje razumevanje in spoštovanje do teh plemenitih živali.

Organizator:  Jana Sterže

Galerija fotografij:

https://photos.app.goo.gl/1vUHw1zPJWUPB8Bc6

Dostopnost