Euroskills je tekmovanje v poklicnih spretnostih mladih od 18 do 25 let, ki se odvija vsaki dve leti. Vsak tekmovalec lahko tekmuje samo enkrat. Za uvrstitev na tekmovanje je potrebna kvalifikacija na državnem tekmovanju posamezne države.

Letošnje tekmovanje se je dogajalo v sosednji Avstriji, v Gradcu. Zato si je tekmovanje ogledalo tudi kar nekaj obiskovalcev iz Slovenije, predstavniki vlade, ministrstev in CPI.

Med seboj se je pomerilo 400 tekmovalcev iz 31 držav, tekmovali pa so v 38 različnih poklicih. Še 10 poklicev se je promoviralo kot predstavitvenih in zato na njihovih področjih medalje niso bile podeljene.

V Gradcu je bilo iz Slovenije 11 tekmovalcev, ki so se pomerili v 9 panogah. To so aranžerstvo, cvetličarstvo, strežba, IKT, kamnoseštvo, mehatronika, slikopleskarstvo, stavbno mizarstvo, pohištveno mizarstvo.

Slovenijo in tako tudi našo šolo je na področju pohištvenega mizarstva predstavljal naš dvakratni državni prvak Sloveniaskills Jernej Poročnik, ki je sicer že končal program lesarski tehnik. Zaradi situacije Covid 19 je nekaj držav tekmovanju odpovedalo, kljub temu pa je bilo v panogi še vedno 8 držav. Po točkah je bil Jernej v zlati sredini, ki mu je prinesla 5. mesto. Zmagala je Rusija, druga je bila Avstrija, tretja pa Madžarska. Malo zaboli dejstvo, da je po preračunu točk do medalje za odličnost zmanjkalo samo 5 točk- dosegel jih je 695 od 700. Medalja za odličnost se podeli tekmovalcem, ki presežejo določeno število točk ne gleda na to ali so se uvrstili med prve tri, torej dobitnike medalj. Glede na zahtevnost naloge so bile razlike v točkah zelo velike. Jernej je pustil Belgijo, Portugalsko in Poljsko daleč za seboj.

Pred tekmovanjem smo dobili načrte za omarico, poimenovano vinski bar. Po tem izdelku tekmovalec omarico izdela in trenira vezi. Načrte neodvisni zunanji strokovnjak tik pred tekmovanjem spremeni za 30 %. Do dneva tekmovanja tekmovalec novega načrta ne pozna. Ko se mu razgrne, ima 15 minut, da ga pogleda, 15 minut, da se posvetuje s svojim mentorjem, nato se tekma začne. Spremembe so našemu Jerneju povzročile nekaj preglavic, zaradi katerih je spremenil vrstni red izdelave posameznih delov. Za izdelavo izdelka so imeli na razpolago maksimalno 18 ur. Jernej je prvi dan delal odlično, dokončal je obod in izdelal precej zahtevno intarzijo. Drugi dan pa se je zapletlo pri vseh kotih, ki jih je moral prilagajati za čepne vezi z leve in desne strani. Vzelo mu je preveč časa, zato posameznih delov še ni zlepil, kot je imel v načrtu. Za zadnji dan se je temeljito pripravil, skušal nadoknaditi zamujeno, a vseeno je zmanjkalo časa za predal. Izpustil ga je, da se je izkazal pri površinski obdelavi, ki je za vsak izdelek zelo pomembna. Brušenje daje izdelku končno kakovost in prinaša točke.

Že malenkosti odločajo o končni oceni. Jernej je pokazal svoje sposobnosti na visoki ravni in glede na vložen čas dosegel odličen rezultat. Kot mentor sem na Jerneja zelo ponosen in mu želim, da še naprej s tako zavzetostjo in veseljem ustvarja v mizarskem poklicu. Prav tako mu želim uspešen študij na višji šoli v Mariboru, kjer bo kljub že zdaj veliki širini še dopolnil svoja znanja.

Andrej Otto, učitelj praktičnega pouka lesarstva

Galerija

Galerija 2