V torek, 22.1.2019, smo se dijaki programa Okoljevarstveni tehnik s profesoricami gospo Sterže, gospo Pajtler in gospo Ketiš ter ravnateljem gospodom Bernardom Kresnikom in pomočnikom ravnatelja, gospodom Romanom Založnikom, udeležili strokovnega srečanja vseh okoljevarstvenih šol Slovenije na Šolskem centru Celje, Srednji šoli za gradbeništvo in varovanje okolja. Tema letošnjega strokovnega srečanja je bila Gospodarjenje s prostorom in kakovost tal.

Program strokovnega srečanja je bil pester, saj nam je predavalo kar 6 predavateljev različnih področij, ki so povezane z okoljem. Prvi, ki se nam je predstavil, je bil gospod dr. Borut Vrščaj iz Kmetijskega inštituta Slovenije. Njegova tema se je glasila Zakaj upoštevati tla. Pri tem smo veliko izvedeli o prsti, njeno sestavo, lastnosti in zakaj jo je potrebno varovati. Drugi predavatelj  je bil gospod dr. Miloš Bavec iz Geološkega zavoda Slovenije. Njegova tema je bila Kaj skriva zemlja pod površjem in kako upravljamo s podzemnimi viri. Predstavil nam je podzemlje, podzemne vire, 3D obliko nastanka mesta pod površjem in kako s podzemnimi viri upravljamo. Kot tretja se nam je predstavila ga. Ana Vidmar iz Ministrstva za okolje in prostor. Njena tema je bila Sistem urejanja prostora v Sloveniji. Predstavila nam je, kako v Sloveniji urejamo okolje, katera dovoljenja moramo pridobiti in kateri zakoni so postavljeni za vrednotenje in urejanje prostora, če želimo kaj v okolju spremeniti. Četrta predavateljica je bila dr. Ana Mladenovič iz Zavoda za gradbeništvo. Njena tema je bila Reciklirani gradbeni odpadki – vir surovin za gradbeništvo. Izvedeli smo, kako pravilno porušimo stavbo, kako škodljiv je azbest in da lahko odpadke, ki jih s posebnimi postopki obdelamo, uporabljamo kot gradbeni material. Kot peta se nam je predstavila diplomirana ekologija, gospa Nuša Vanič iz Savaprojekt d. d. Krško. Njena tema je bila Vloga naravovarstvenega nadzora pri hidroelektrarni Brežice. Predstavila nam je gradnjo hidroelektrarne, kako so pri tem zavarovali okolje, živali in rastline. Prikazala je konkretno delo ekologa na terenu. Kot šesta in zadnja se nam je predstavila gospa Doris Letina iz Zveze podeželske mladine. Sodelovala je v pogovoru s prokuristom Jožetom Volfandom iz podjetja Fitmedia. Govorila sta o zaposlitvenih možnostih mladih na podeželju. Povedala sta, da dandanes veliko mladih odide iz podeželja v mesto, saj je v mestu več zaposlitvenih možnosti in mlade ne interesira kmetovanje, zato ta zveza spodbuja mlade, da bi kmetovali in ostali na podeželju, saj nam kmetij primanjkuje. Če ni kmetov, ni kmetij, ni pridelane hrane, vemo pa, da je ljudi vedno več in hrane manj.

To strokovno srečanje nam je prineslo veliko novega znanja, bilo je zanimivo, naš obisk so popestrili tudi z darili. Naslednjim generacijam okoljevarstvenikov priporočam, da se takšnih srečanj udeležijo, saj je pestro, zanimivo in vredno ogleda.

Galerija

Martina Bukovnik, OT4