KONČNO TUDI POUK NA TERENU ali  NAŠA PRVA STROKOVNA EKSKURZIJA V PROGRAMU GASTRONOMIJA IN TURIZEM

V sredo, 9. junija, zgodaj zjutraj nas je kombi popeljal iz Slovenj Gradca v smeri proti čudoviti  Logarski dolini. Vožnja nas je peljala mimo Mislinje do Velenja, kjer smo si najprej ogledale Velenjsko plažo in nov razgledni stolp s   prireditvenim prostorom, ki se dviguje nad  Velenjskim jezerom in  daje obiskovalcu čudovit pogled na Šaleško dolino.

Pot smo nadaljevale v Solčavo, kjer je muzej in informacijski center Rinka. V njem smo interaktivno spoznavale  naravne in  kulturne zanimivosti ter  znamenitosti Solčavskega ter zgodovino in posebnosti teh hribovskih ljudi; tipične jedi, jezik, navade, kulturo, arhitekturo.  Vodnica nam je tudi povedala, da se Solčavsko razvija v skladu s tradicijo in z željo po ohranjanju naravne in kulturne dediščine.

Po ogledu muzeja smo se odpravile na ekološko kmetijo Ramšak, kjer smo imele pokušino tradicionalnih jedi in ogled apartmaja Ramšak. Lastnica  nam je nazorno pojasnila, kako se njihova kmetija usmerja tudi v trajnostni turizem.

Po okusni in obilni malici smo se odpeljale v Logarsko dolin, kjer smo uživale v pogledih na vršace Savinjskih Alp in neokrnjeno naravo ob smaragdni reki Savinji. Nato sej je prav   prilegel sprehod do vznožja slapa Rinke. V tej dolini smo obiskale  tudi ekološki hotel Plesnik, ki se lahko pohvali  z mnogimi pridobljenimi  zelenimi certifikati in  spoznale, koga vse je že hotel gostil. Bile smo prav začudene. Spoznale smo tudi dve dekleti iz 3. letnika naše šole, ki v tem hotelu opravljata delovno prakso.

Na poti domov smo se ustavile še v Nazarjah in obiskale tamkajšnjo cerkev in samostansko knjižnico, kjer smo lahko občudovale stare knjige, tudi  iz 15. stoletja, med njimi tudi Dalmatinovo Biblijo.

Zadnji postanek naše ekskurzije je bil obisk čebelje vasi, apartmajev Skok v Mozirju. Zaradi strogih navodil NIJZ smo si ogledale le zunanjost teh hišk, ekološki bazen, otroška igrala…

Cilji ekskurzije so bili  spoznavanje turistične destinacije Zgornje Savinjske doline in tudi naše prvo samostojno vodenje, ki nam je bolj ali manj uspelo. Vaja dela mojstra in skozi srednješolsko izobraževanje upam, da bomo  imele še veliko možnosti za takšne treninge!

Z ekskurzijo smo bile zelo zadovoljne, veliko smo se naučile, videle, spoznavale delo turističnega vodnika na avtobusu, v odnosu do voznika in naših gostiteljev.

Lep zaključek prvega šolskega leta v programu gastronomija in turizem na Srednji šoli Slovenj Gradec in Muta.

Galerija

Tia Trstenjak,  GTT1