V torek, 14. 3. 2017, smo se dijaki drugega letnika programa Predšolske vzgoje in dijaki prvega letnika programa Ekonomski in Turistični tehnik odpravili na ekskurzijo v Ljubljano. Čakal nas je ogled parlamenta, predsedniške palače in hiše Evropske unije.
Sonce še ni pokukalo iz zapolj, ko smo že stali na postaji in nervozno pričakovali, kaj se bo zgodilo ta dan, dan, ko bomo prvič lahko spoznali Slovenijo na malo drugačen način.
Da bi bila pot bolj zanimiva in poučna, smo dijaki predšolske vzgoje pripravili predstavitve o Sloveniji, predstavili zgodovino Slovenije, predstavili Ljubljano in Ljubljansko kotlino, povedali nekaj informacij o Evropski uniji in slovenskem parlamentu.
Prispeli smo okrog 9. ure in se najprej odpravili do poslanske pisarne evropskega poslanca Lojzeta Peterleta, kjer nas je z dobrodošlico sprejel njegov asistent Andrej Černigoj. Na kratko je predstavil slovensko politiko in Evropsko unijo. Predstavitev je potekala zelo sproščeno, gospod Černigoj je s preprosto razlago privabil k poslušanju, cilj je bil dosežen. Dijakom je pojem Evropska unija postal veliko bolj jasen. Žal nas osebno ni mogel pozdraviti sam Lojze Peterle, vendar je to storil preko videa.
Po predstavitvi smo se vsi skupaj odpravili v parlament, kjer smo si ogledli stavbe in najpomembnejše prostore v njej. Obiskali smo sobo, kjer potekajo dnevne seje, predstavljene so bile vse naloge, osebje in dolžnosti slovenskega parlamenta. Dijaki smo lahko zastavljali različna vprašanja in tako poizvedovali o neznanih ter dijakom dokaj tujih stvareh. Parlament je bogato opremljen, vsako nadstropje je zgrajeno iz različnega kamna, rdeče preproge dajejo videz formalnosti in pomembne funkcije. V Državnem zboru smo imeli priložnost osebno spoznati tudi dva člana slovenskega parlamenta, in sicer poslanca Kamala Izidora Shakerja, predsednika odbora za zadeve Evropske unije in koroškega poslanca Ivana Škodnika, člana odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino. Poslancema smo postavili tudi nekaj vprašanj o njunem delu, pa tudi zasebnem življenju.
Po obisku Državnega zbora smo se odpravili nazaj v pisarno Lojzeta Peterleta, kjer nas je že sprejel britanski veleposlanik Paul Jancar, ki nam je povedal nekaj zanimivih povezav med britansko in slovensko politiko. Imeli smo tudi priložnost, da mu zastavimo nekaj vprašanj o njegovem diplomatskem delu. Sledila pa je ura manj uradnega dela te ekskurzije – prosti čas.
Potem smo se spet zbrali na trgu pred parlamentom in se skupaj podali do predsedniške palače, kjer smo imeli priložnost ogleda hiše, v kateri deluje slovenski predsednik. Hiša je bila že ob vstopu nadvse veličastna, okrašena s prečudovitimi likovnimi deli in detajli, ki so okraševali stavbo vse od tal pa do stropa. V spomin sta se nam vtisnila zlata lestenca. Vsak od njiju tehta okrog dve toni. Žal nismo uspeli spoznati samega predsednika države, vendar nam je zadostovalo to, da smo lahko sploh videli samo stavbo.
Zadnja destinacija naše ekskurzije pa je bil obisk Informacijske pisarne Evropskega parlamenta in Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji. Predstavitev je bila kratka in strnjena. Namenjena je bila povzetku informacij o parlamentu in Evropski uniji. Dijaki smo bili zelo dobro seznanjeni z evropskimi institucijami, o evropski komisiji, evropski himni oziroma o delovanju Evropske unije nasploh.
S tem pa je bilo našega ogleda uradno konec in tako smo se polni novih informacij usedli na avtobus, ki pa nas je popeljal nazaj v koroški konec Slovenije.
Mislim, da je bila ta ekskurzija ena poučnejših. V današnjem času smo mladi bolj malo osveščeni o politiki, zanimanje zanjo je vedno manjše. Obisk parlamenta je bil res koristen, nam dijakom so se odprla učna obzorja glede politike, parlamenta, evropskih institucij …

Tjaša Jeseničnik, PV2

Ogled fotografij >>