V torek, 23. 10. 2018, smo se dijaki drugega letnika programa Predšolske vzgoje in dijaki prvega letnika programa Ekonomski in Okoljevarstvenik tehnik odpravili na ekskurzijo v Ljubljano. Čakal nas je ogled parlamenta, predsedniške palače in Opere.

Da bi bila pot bolj zanimiva in poučna, smo dijaki predšolske vzgoje in okoljevarstva pripravili predstavitve o Sloveniji, predstavili zgodovino Slovenije, predstavili Ljubljano in Ljubljansko kotlino, povedali nekaj informacij o Evropski uniji in slovenskem parlamentu.

Prispeli smo okrog 9. ure in se najprej odpravili do parlamenta, kjer nas je z dobrodošlico sprejel Andrej Černigoj, asistent poslanske pisarne evropskega poslanca Lojzeta Peterleta. Ko smo vstopili, so nas morali najprej pregledati, potem pa nas je sprejel predsednik odbora za evropske zadeve, Darij Krajnčič. Vodnica po parlamentu, nam je najprej v avli predstavila zgodovino, vse naloge in dolžnosti slovenskega parlamenta. Potem nas je popeljala na balkon, kjer smo si ogledali veliko dvorano. Dijaki smo lahko zastavljali različna vprašanja in tako poizvedovali o neznanih ter dijakom dokaj tujih stvareh. Parlament je bogato opremljen, vsako nadstropje je zgrajeno iz različnega kamna, rdeče preproge dajejo videz formalnosti in pomembne funkcije.  Pozdravit pa nas je prišel, tudi nov poslanec Blaž Pavlin in nam povedal nekaj zanimivih stvari o svojem delu.

Po obisku Državnega zbora smo se odpravili v pisarno evropskega poslanca Lojzeta Peterleta, kjer nam je gospod Černigoj s preprosto razlago predstavil slovensko politiko in Evropsko unijo in tako nas privabil k poslušanju, cilj je bil dosežen. Na koncu predstavitve, pa smo na temo Evropa igrali še zabavno in poučno igro Kahoot.  Dijakom je pojem Evropska unija postal veliko bolj jasen. Sledil je obisk ljubljanske opere, kjer smo videli stvari, ki jih ne vidiš, kadar si tam samo zaradi predstave. Videli smo zaodrje, kostume, šivalnico, razne rekvizite in podobno. Morali bi si tudi ogledati predsedniško palačo in spoznati predsednika države, Boruta Pahorja ter z njim spregovoriti nekaj besed, a je na žalost bil zaseden in zato smo si predsedniško palačo lahko ogledali samo od zunaj. Hiša je nadvse veličastna, okrašena s prečudovitimi likovnimi deli in detajli, ki so okraševali stavbo vse od tal pa do stropa. Smo pa zato imeli malo več prostega časa za samostojen ogled Ljubljane, druženje in kosilo.

Mislim, da lahko v imenu vseh dijakov in dijakinj povem, da je bila ta ekskurzija ena poučnejših in da smo se imeli lepo. V današnjem času smo mladi bolj malo osveščeni o politiki, zanimanje zanjo je vedno manjše. Obisk parlamenta je bil res koristen, nam dijakom so se odprla učna obzorja glede politike, parlamenta, evropskih institucij …

Ekskurzija je bila zelo zanimiva in se zahvaljujemo vsem profesorjem, ki so bili z nami.

Galerija

 

 

Nika Založnik, PV2

Dostopnost