Dijaki 2. letnika programa Gastronomija in turizem smo se v torek, 1. junija, odpravili na ekskurzijo po Mežiški dolini, ki je potekala kot praktični pouk turizma. Cilj naše ekskurzije je bil pouk izven učilnic ter spoznavanje zgodovinskih, turističnih in geografskih znamenitosti Mežiške doline s pomočjo naših vodenj. V vlogi turističnih vodnikov smo se preizkusili kar sami. Zbrali smo se ob 7. uri v Slovenj Gradcu in se hitro odpravili proti Ivarčkemu jezeru nad Kotljami.

Pot smo nadaljevali skozi Ravne na Koroškem, Prevalje, Mežico in Črno na Koroškem ter se eden za drugim čim bolje odrezali z že vnaprej pripravljenimi vmesnimi vodenji. Peljali smo se do Najevske lipe ter tam tudi pomalicali, nato pa je sledil ogled Geoparka Karavanke v Mežici ter sprehod po Parku miru na Poljani, za konec pa smo se ustavili še na turistični kmetiji Gradišnik v Šentanelu in uživali v njihovi ponudbi kmečke malice.

S sošolci smo pridobili veliko novih in koristnih izkušenj za v prihodnje, naučili smo se, kako ravnati v podobnih situacijah tudi takrat, ko gre kaj narobe in se moraš hitro domisliti rešitve. Pouk v učilnici se od pouka na terenu za turistične tehnike razlikuje v tem, da se naučimo, kako pravilno ravnati s časom in ga tako tudi razdeliti. Znajdemo se lahko v situacijah, ki prej niso bile načrtovane, in moramo improvizirati, s tem pa pridobivamo izkušnje. Pridobili smo na veščinah, kot so komunikacija, prostorska orientacija ter bonton turističnega vodnika in spremljevalca, česar pa se pri pouku v učilnici ne bi mogli naučiti.

Menim, da bi nam več praktičnega pouka koristilo, saj bi pridobili še več znanja na določenem področju. Glede na to, da je bilo to za nas prvo vodenje, smo se zelo dobro odrezali, veselimo pa se že prihodnje ekskurzije.

Vanja Vučetić, GTT2

Galerija