Smo OT1, ki smo se v sredo udeležili strokovne ekskurzije pri modulu varstvo okolja. Najprej smo obiskali ekovas Dole.
1. del poligona: pri vhodu smo lahko videli permakulturni vrt z rastlinjakom, vodnjak, gomilaste grede, korenino svetlobe, grede za 365 dni in zemljanko, kjer se shranjujejo semena in naravni izdelki.
2. del poligona: tu so bile terase jagod, zeliščne grede ter tekstilne in kartonaste grede, ki izkoriščajo vpojnost mineralov za zadrževanje vlage in tvorbo prsti.
3. del poligona: je bil gozdni vrt, kjer so se prepletala drevesa, grmičevja, okrogle grede, šotori.
4. del poligona: je bila jurta s toplo gredo, kompostni wc in vrtno kuhinjo, ki koristi energijo od sonca. Okoli jurte so bili več tipov gred: spiralasta greda, greda na ključ, dvignjena greda in greda z biomaso ter rastoče grede. Tu smo tudi videli večjo mlako brez folije, hotel za žuželke, dom za pikapolonice in grmovne zasaditve.
Pot smo nadaljevali v Centralno čistilno napravo Maribor, ki se nahaja v Dogošah, med staro strugo reke Drave in kanalom hidroelektrarne Zlatoličje.
Videli smo da čiščenje odpadnih vod poteka na treh ravneh:
– mehansko čiščenje vode: to je odstranjevanje grobih delcev iz odpadne vode, črpanje odpadne vode, sprejem in mehansko čiščenje odpadnih vod iz greznic in meritve pretoka.
– biološko čiščenje odpadne vode: kjer je razgradnja ogljikovih, dušikovih, fosforjevih spojin s pomočjo mikroorganizmov, vnos zraka z mešanjem, usedanjem blata, črpanje odvečnega blata, vzorčenje in meritve pretoka.
– obdelava blata: flotacija z nasičenim zrakom, skladiščenjem in priprava polielektrolita, dehidracija blata s centrifugiranjem ter stabilizacija blata z dodajanjem živega apna.
Ekskurzija je poučna in hkrati zabavna. Se že veselimo naslednje, ki jo bo obiskal tudi Enej Pečovnik.

Zapisala: Lidija Peruš, OT1

Slike