SloveniaSkills 2020- državno tekmovanje v poklicnih spretnostih smo tokrat pričeli že dan pred začetkom sejma Informativa, da smo dali tekmovalcem dodaten čas glede na obseg izdelave izdelka s preteklega tekmovanja Euroskills v Budimpešti. Potem, ko smo uredili formalnosti, so fantje komaj čakali, da začnejo delati.
Stavbni mizarji so narisali okno, ki so ga sodniki takoj ocenili, da so naslednji dan tekmovalci po tej risbi lahko začeli izdelovati okno. Naš tekmovalec Jože Korenjak se je trudil, a se mu pri vseh okroglinah in vezeh ni izšlo po načrtu, tako da je zasedel četrto mesto.
Naloga pohištvenih mizarjev je bila izdelava intarzije, ki so jo zalepili na ploščo. Po brušenju smo jo sodniki ocenili. Tekmovalci so nadaljevali vsak po svoje- eni z lepljenjem nalimkov na plošče za obod omarice, drugi z izdelavo predala, tretji s podnožjem.
Pri pohištvenem žal nihče ni izdelal omarice v vseh fazah do konca. So pa fantje pokazali, kaj zmorejo in kaj jim je prioriteta. Narejen izdelek žal nima tolikšne veljave, če niso komponente ali sklopi po kriterijih izdelani kvalitetno. Na nivoju Euroskillsa nič ne podarijo, zato je tudi zahtevnost tekmovalnega izdelka bila na evropskem nivoju.
Naš tekmovalec Jernej Poročnik je imel težko nalogo, saj si je želel ponoviti rezultat izpred dveh let, ko je že zmagal na tem tekmovanju, a zaradi svoje mladosti ni mogel v Budimpešto. Jernej je zrasel in pridobil še več izkušenj. Tako kot doma, se je tudi v šolski delavnici trudil, da je izdelal različne variante tekmovalnega izdelka. Vendar na tekmovanju ni šlo vse gladko. Po neljubih pripetljajih zaradi drugačne reakcije materiala pri lepljenju je moral premagati samega sebe in se soočiti s tem, da njegova prednost ni samoumevna. Boriti se z jezo in delati še bolj natančno je težko, če vidiš, da konkurenca prehiteva. A kljub nekaterim napakam, ki so se zgodile in pred tekmovanjem niti pomislil ne bi, da se lahko, je vse vezi izdelal zelo skrbno in natančno ter s tem premagal konkurenco. Z njim je bil kanček sreče, brez katerega na tekmovanju ne gre. Tudi sam sem bil presenečen in srečen, da mu je uspelo. Ponovno je postal državni prvak v poklicnih spretnostih pri stavbnem mizarju in se s tem rezultatom uvrstil na Euroskills 2020, ki bo v Gracu v sosednji Avstriji. Ob tem je potrebno poudariti, da so fantje delali kot v pravi mizarski delavnici, saj je podjetje Totus z Avstrijskim Felderjem zagotovilo vse stroje, potrebne za izvedbo tekmovanja. Jernej je teh strojev vajen in bil vesel tudi tehnične podpore, ki so jo nudili vsem tekmovalcem.
Tako Jože kot Jernej sta pridobila nove izkušnje in znanja, ki tudi po takem tekmovanju niso dokončna. Vedno pride nekaj novega, Jernej pa bo moral pred udeležbo na evropsko tekmovanje v priprave vložiti veliko ur svojega dela.
Jerneju posebne čestitke in uspešno v Gradcu!

Obema tekmovalcema iskrena zahvala za vztrajnost in potrpežljivost, za vse dodatno preživete ure v šolski delavnici tudi v imenu Štefana Pirnata, mentorja pri stavbnem mizarju.

Galerija

Zapisal
Andrej Otto, mentor za pohištveno mizarstvo

Dostopnost