Letos se že drugo leto zapored ob Dnevu spomina na žrtve holokavsta 27. 1. vključujemo v programe spominjanja na žrtve holokavsta in drugih nacističnih zločinov. Tokrat gostimo potujočo razstavo z naslovom Romi v gibanju.

Zakaj ravno 27. 1.? Tega dne leta 1945 so namreč vojaki Rdeče armade osvobodili največje uničevalno taborišče, imenovano tudi taborišče smrti – Auschwitz. V obdobju od leta 1939-1945 je v koncentracijskih taboriščih umrlo na milijone ljudi, v tem taborišču pa je svoje življenje pustilo kar 1,5 milijona ljudi. Največ je bilo Judov, Romov, Poljakov, med žrtvami so bili tudi Slovenci.

Letošnja razstava je posvečena romski kulturi, saj skozi razstavo spoznavamo življenje Romov, njihov prihod z ozemlja današnje Indije na evropska tla. Skozi zgodbe smo se seznanili s porrajmosom ali pozabljenim genocidom nad Romi. Javno védenje o romski zgodovini in kulturi je še vedno skromno ali pa ga sploh ni. Romi danes predstavljajo največjo etnično manjšino v Evropi, a so zaradi zakoreninjenih predsodkov proti njim še vedno odrinjeni na rob družbe.

Holokavst, in podobno tudi genocid nad Romi, sta bila ena najhujših zločinov zoper človeštvo. Z ohranjanjem zgodovinskega spomina na žrtve holokavsta, porrajmosa, nacističnega preganjanja in genocidov sploh se ne samo spominjamo žrtev, pač pa tudi opozarjamo na nastavke in pojave sovraštva in nestrpnosti, ki vodijo do zločinov zoper človeštvo.

O tem, kaj smo se naučili skozi razstavo, ali smo spremenili naše razmišljanje o Romih, si lahko ogledate v romski oddaji z naslovom Kaj govoriš?, ki bo na sporedu 28. 1. 2017 na SLO1. Dijaki Nuša Tomis, Andraž Štosir in Blaž Verboten nas bodo popeljali skozi razstavo Romi v gibanju ter spregovorili o tej zaenkrat še v tančico skrivnosti zavito temo.

                                                                                                       Vesna Robnik, prof. zgo. in koordinatorica razstave na šoli

 

Ogled fotografij