V sredo 11.5. smo uspešno zaključili projekt »Moj kraj moj chef«. Potekal je  v okviru Turistične zveze Slovenije, kot letošnja izvedba festivala »Več znanja za več turizma«. Nenavadno je, da je potekal skoraj vse šolsko leto zaradi pandemičnih razmer. Na koncu so si dijaki opravičeno oddahnili.

Z dijaki smo hoteli počastiti 160. obletnico rojstva velikega skladatelja samospevov in našega krajana Huga Wolfa. Dogodki te vrste so v Slovenj Gradcu vrstili skoraj vse preteklo leto 2020, zato naša izbira ni bila nikakršno presenečenje.

Slika 1Hugo Wolf

Na uradni spletni strani  smo ugotovili, da je imel zelo rad slovensko potico, najverjetneje je šlo  za »koroški šarkelj«, kar so v preteklosti pro nas pogosto pripravljali. Podatek je bil povod, da smo  sklenili na to temo pripraviti Wolfovo potico- pletenico kot naš prispevek obletnici, kot prispevek, ki se ga bi dalo tržiti.

Slika 2 Wolfova pletenica

Pletenica je sestavljena iz domačih sestavin pri čemer igrajo posebno vlogo hruške, posebej pripravljeno testo, rozine in še druge sestavine.  Pletenico, kakor smo jo poimenovali smo tudi preizkusili med gosti Mestne kavarne. Bili so izjemno zadovoljni z okusom potice in pomenom projekta. Razdelili pa smo jo tudi na stojnici Naš namen je bil, izdelek ustrezno tržno preveriti in učencem omogočiti vpogled v podjetniško snovanje.

Projekt pa ne obsega samo tržnega testiranja produkta. Najprej smo izdelali projektno nalogo, v kateri smo spomnili na Huga, pletenico pa tu ekonomsko opravičili.  Izdelali smo tudi  devetdeset sekundni promocijski film, nazadnje pa smo vse v živo predstavili sodelujočim šolam in komisiji.

Ocenili so nas s srebrnim priznanjem, pomembnejše so izkušnje, ki  so jih pridobili sodelujoči dijaki. Še posebej pa nas je veselilo sodelovanje Turistično Informacijskim centrom v Slovenj Gradcu in Pokrajinskim muzejem.

Mentor mag. Matjaž Štraser, prof.