V sredo, 27. 3. 2019, so na Gimnaziji Ravne na Koroškem potekale regijske predstavitve raziskovalnih nalog. 10 nalog so predstavili in zagovarjali osnovnošolci, 7 pa srednješolci. V konkurenci so se predstavile tudi dijakinje naše šole in suvereno zagovarjale dve raziskovalni nalogi.

Laura Pečoler in Svetlana Pogorelova iz OT2 sta pod mentorstvom mag. Damijane Meža izdelali raziskovalno nalogo Zaščita pred UV-sevanjem z naravno kozmetiko. V nalogi sta predstavili zaščito kože pred UV-sevanjem z naravno kozmetiko. Osrednji del naloge prinaša predstavitev eksperimentalnega dela, kjer sta avtorici merili jakost UV-sevanja in učinkovitost zaščite naravnih sredstev za zaščito pred UV-žarki. V zadnjem delu so podane meritve učinkovitosti posameznih sredstev za zaščito kože in recepture, ki so bile uporabljene za izdelavo posameznih naravnih zaščitnih sredstev. V sklepu pa so predstavljeni zaključki, ki jih je prineslo eksperimentalno delo in priporočila za uporabo naravnih kozmetičnih sredstev.

 

 Dijakinje GTT4 Saša Demiri, Ines Peruš in Blažka Knap so pod mentorstvom Mateje Gorišek in Romana Založnika izdelale ter predstavile raziskovalno nalogo Mirovniški festival … povezuje. Obisk Mirovniškega festivala v lanskem septembru jih je vzpodbudil, da so usmerile raziskovanje v oblikovanje nove vsebine in ponudbo spominkov, povezanih z vsakoletnim praznovanjem mesta Slovenj Gradec ob dnevu podelitve naslova Mesto – glasnik miru, ki ga je Slovenj Gradcu podelila organizacija OZN. V nalogi so predlagale konkretne ideje za nove spominke in nekaj svežih predlogov, s katerimi bi postal festival še privlačnejši in bolj obiskan. Njihova ideja je, da bi ga razširili v dvodnevni festival, poimenovan Mirovniški festival – povezuje.

Obe raziskovalni nalogi sta bili predlagani na državno srečanje mladih raziskovalcev in raziskovalk, ki bo v sredini maja v Murski Soboti. Držimo pesti za čim boljše uvrstitve naših dijakinj! Vsem skupaj pošiljam lep raziskovalni pozdrav!

 

 

Koordinatorica raziskovalne dejavnosti za SŠSGM: Lidija Ajtnik, prof.