Dijaki PV1 so se s profesoricama Bero Komprej in Alenko Helbl sprehodili po Radljah ob Dravi. Najprej jih je v centru kraja nagovoril nekdanji gospodar naselja Mahrenberg Siegfried Mahrenberški iz 13. stoletja. Njegova žena Ricarda je bila ta dan odsotna. Pravi, da je ponosen na svoje mesto, a se je težko navadil na novo ime kraja.

Z vodnico JZ ŠKTM Radlje ob Dravi Dominiko Karlatec  smo pot nadaljevali po poteh znamenitosti kraja.

Pred najstarešo ohranjeno stavbo v Radljah, imenovano Rosenhof ali Rožni dvor, nas je z balkona s pesmijo nagovoril lastnik Edi Korat. Le nekaj metrov naprej smo se ustavili pred cerkvijo sv. Mihaela, pred katero je obnovljen manjši trg z župniščem.

Po čebelarski poti smo nadaljevali ogled do spodnjega gradu Pristava Dvorec. Nahaja se na zahodnem robu Radelj sredi lepega angleškega parka. Okoli leta 1700, po propadu starega gradu, so ga prezidali iz nekdanje grajske pristave v t.i. Spodnji grad. Dvorec je enonadstropna stavba v obliki črke L. Stavba je močno predelana, od prvotne arhitekture so ohranjene pritlične dvoriščne arkade na slopih v severnem traktu. Stropi dvorca so v pritličju obokani, v nadstropju pa imajo ravne strope. Pred 2. svetovno vojno so v stavbo dvorca vzidali portal dominikanskega samostana z domnevnim grbom Sigfrida Marenberškega in grbom priorice samostana Marije Ivane Linzer z letnico 1666. Notranjost dvorca krasi znana slika Ugrabitev Evrope. Danes v Dvorcu Radlje deluje enota Koroškega pokrajinskega muzeja, Muzej Radlje ob Dravi, ki je bil ustanovljen leta 2012.

Danes je v njem kar nekaj stalnih razstav: Spominska soba rodbine Pahernik, Od umetnosti poklican. Zgodnja leta ustvarjalnosti Karla Pečka, Gremo rinkico talat. Otroški svet iger in igrač, zbirka igrač Majde Marije Sušek, Gozdarstvo v sozvočju z naravo, Ogledni depo Leitingerjeve zbirke

Ogled smo zaključili na Vodnem parku Radlje ob Dravi, ki se ponaša z laskavim nazivom prvega in tudi edinega biološkega bazena v Sloveniji, kjer za čistočo in kakovost vode skrbijo izključno naravni organizmi. Za razliko od drugih bazenov in kopališč v kopalno vodo nikoli in pod nobenimi pogoji ne dodajamo kemikalij, ki bi dodatno pomagale očistiti vodo in jo narediti primerno za kopanje. Za ohranjanje kvalitete vode sledimo visokim nacionalnim standardom higiene na kopališčih in izvajamo tedenske analize vode. Ohranjanje naravnega ravnovesja bazena je ključno, da lahko v neokrnjeni okolici ob reki Dravi vse poletje uživamo ob tem zelenem biseru. Dijaki so se osvežili, nekateri so poskusili temperaturo vode v kopališču …

Bilo je lepo in doživeto dopoldne, za kar se zahvaljujemo JZ ŠKTM Radlje ob Dravi in njihovi vodnici Dominiki Karlatec ter vodji Muzeja v Radljah Alenki Verdinek.

Galerija