OBVESTILO O POTEKU DEJAVNOSTI

OGLED GLEDALIŠKE PREDSTAVE

 

The Addams Family, 2010
Mjuzikel – komedija

Prva slovenska uprizoritev
Premiera: 4. april 2019

 

V petek, 6. 12. 2019, bomo odšli v gledališče – naš cilj je MGL Ljubljana.

Ogledali si bomo mjuzikel – komedijo

ADDAMSOVI.

Organizacija ekskurzije: Alenka Helbl (vodja ekskurzije), Verica Jaušovec, Nataša Osojnik, Nevenka Žlebnik in gospa Kocen (spremljevalka Eve Kocen) ob organizatorju MGL (ga. Branka Lepšina) in ob izvajalcu prevozniku Nomago poslovalnica Slovenj Gradec (Jernej Urh).

POTEK

  1. Odhod izpred lokacije šole na Muti ob 14.45 (prisotnost preveri Alenka Helbl).
  2. Odhod z glavne avtobusne postaje Slovenj Gradec ob 15. 15. Predviden prihod v Ljubljano ob 17.15.
  3. Do 19. 15 čas za ogled stare Ljubljane.
  4. Ob 19. 30 začetek predstave, ob 22. uri predviden konec.
  5. Odhod iz Ljubljane ob 22. 15.
  6. Predviden prihod na lokacijo Slovenj Gradec 23. 45, na lokacijo Muta ob 24. uri, Dijaki lahko izstopajo na vmesnih postajah.

Dijaki morajo imeti pred odhodom poravnano položnico za avtobusni prevoz (11,5 €), denar za vstopnice (12 €) pa s seboj na poti v Ljubljano in oddati podpisane izjave staršev organizatorici ekskurzije.

 

 

USTVARJALCI PREDSTAVE

  • Prevajalec Andrej Rozman Roza
  • Režiser Aleksandar Popovski

 

Addamsovi so strašni in srhljivi. Skrivnostni in odbiti. 

Nekako tako opisuje družino Addams uvodna špica ameriške TV-serije Addamsovi (The Addams Family) iz leta 1964. Čeprav so protagonisti prikazani kot čudaški in udejanjajo popolno nasprotje družbenega ideala družine, so prigode teh zastrašujočih posebnežev žanrsko opredeljene kot komedija. Addamsovim, ki s svojo bizarnostjo ustrahujejo uveljavljene družbene konvencije, se smejemo še danes, več kot pol stoletja po njihovem nastanku ter kar nekaj odmevnih stripovskih, filmskih in televizijskih različicah. Addamsovi, mama Morticija in oče Gomez, otroka Sreda in Bucko, babica in stric Gnoj ter strežaj Krč, so družina, ki svoj vir užitka črpa iz temačnosti in morbidnosti.

Čudaška in srhljiva, vendar tudi nadvse zabavna družina Addams se je prvič pojavila v stripu, ki ga je ameriški risar Charles Addams leta 1938 začel objavljati v tedniku The New Yorker. Znani stripovski liki, oče Gomez in mati Morticia, otroka Wednesday in Pugsley, stric Fester, babica, strežaj Lurch, Stvar in drugi, so v šestdesetih letih 20. stoletja nastopili tudi v priljubljeni televizijski seriji. Najbolj so zasloveli v dveh filmih Barryja Sonnenfelda z začetka devetdesetih let, v katerih so blesteli Raúl Juliá kot Gomez, Anjelica Huston kot Morticia, Christina Ricci kot Wednesday in drugi. Mjuzikel je bil na Broadwayu krstno uprizorjen aprila 2010, leta 2017 pa so ga uprizorili tudi na edinburškem gledališkem festivalu.

Avtor stripa si je Addamsove zamislil kot satirično nasprotje ameriškega ideala družine 20. stoletja. Portretiral jih je kot ekscentrične aristokrate z zateženim okusom in bizarnimi hobiji, ki se ljudem v njihovi okolici pogosto zdijo nenavadni in celo zastrašujoči, čeprav v njihovi družini pravzaprav vladata red in harmonija. V središču dogajanja v mjuziklu je Wednesday, ki je iz otroka zrasla v mlado dekle in se zaljubila, vendar njen izbranec Lucas Beineke prihaja iz popolnoma običajne družine iz Ohia. Ker se je treba prepričati, da bosta družini zaljubljencev med seboj lahko shajali, Addamsovi dobijo obisk. Mnenja o poroki se pri vseh starših razhajajo, a Wednesday je kljub preprekam neomajna.

Organizatorica                                                                                                                        Ravnatelj

Alenka Helbl                                                                                                                           Bernard Kresnik

Dostopnost