KO ZNANJE POSTANE LASTNINA

R a z s t a v a o Petru Florjančiču

Šolski center Slovenj Gradec s svojim ekonomskim programom aktivno sodeluje pri spodbujanju podjetništva in inovativnosti v lokalnem okolju, kajti znanje je gibalo razvoja posameznika in tudi družbe. Težijo k oblikovanju takšnih izobraževalnih vsebin, ki odgovarjajo potrebam časa ter izzivom gospodarstva in družbenih potreb. V ta namen bo cel oktober v avli šolskega centra na Koroški ulici 11 v Slovenj Gradcu odprta razstava o izumitelju Petru Florjančiču s spremljajočimi dogodki. Razstavo je pripravil Urad Republike Slovenije za intelektualno lastnino v sodelovanju s Tehniškim muzejem Slovenije iz Bistre. Razstava je bila najprej predstavljena v Tehniškem muzeju Slovenije, gostovala pa je   v Gornjesavskem muzeju na Jesenicah in na Celjskem sejmu obrti in podjetništva 2017, sedaj pa z njo gostujejo po slovenskih šolah.

Peter Florjančič je najbolj znan slovenski izumitelj. Realiziranih ima 41 patentov. Mnoge med njimi uporabljamo v vsakdanjem življenju, pa niti ne vemo, da so plod domačega znanja. Na primer: plastična zadrga, pršilec na steklenički za parfum, vžigalnik s prižiganjem ob strani, pa potem še okvirčki za diapozitive, ročne statve, zapiralni sistem pri stroju za brizganje plastike, smučarski tobogan, itd. V sliki in besedi bo razstavljen izbran del njegovega obsežnega opusa invencij.

Vabimo vas, da se nam pridružite na odprtju razstave in pri spremljajočih dogodkih, namenjenih predvsem osveščanju mladih in širše javnosti o pomenu in vrednosti intelektualne lastnine. V spremljajočem programu se bodo predstavili rezultati ankete, ki bo raziskala odnos ljudi do intelektualne lastnine in njeno razumevanje. Na dan odprtja razstave bo po razstavi vodila Irena Marušič iz Tehniškega muzeja Slovenije. V času razstave bo okrogla miza na temo intelektualne lastnine, predstavitev koroške inovativne angažiranosti v gospodarstvu in med mladimi ter več prispevkov na to temo v koroških medijih. Dogodek se pripravlja v sodelovanju z Gospodarsko zbornico Slovenije Območno zbornico Koroška, ki letos praznuje 50 let delovanja in je glasna opora inovacijam v Koroški regiji. Natančnejši razpored posameznih dogodkov bo objavljen sproti na spletnih straneh šole in mestne občine Slovenj Gradec.

Razstava je odprta od četrtka, 5. oktobra 2017.

Razstava je namenjena širši javnosti, predvsem pa mladini, osnovnim, srednjim ter višjim šolam. Za javnost je razstava odprta vsak delovni dan od 9. do 13. ure. Za najavljene skupine bo organizirano tudi vodenje po razstavi. Najava skupine na tel. 02 88 46 500. Kontaktna oseba: Dora Najrajter.

Ogled fotografij >>