»Jaz izberem srce!« je rekel Pločevinko.

»Ker te razum ne osrečuje. In biti srečen je najlepši občutek na svetu.«

V sredo, 20. 4. 2022, ob 17. uri so si dijaki  PV4 v Lutkovnem gledališču Ljubljana v okviru PIV ogledali glasbeno pravljico Čarovnik iz Oza. Predstava je bodoče vzgojitelje zelo navdušila. Izvrstna igralska zasedba, odlična kostumografija in prepričljivi zvočni ter svetlobni učinki so nas dobesedno ponesli v deželo Oza.

Čarobna dežela Oz je metaforično in alegorično preizpraševanje o smislu življenja, predvsem pa o iskanju doma, ki ga v sebi nosi vsak posameznik. Skozi estetsko izčiščeno in na gib osredotočeno dramsko predstavo se je dežela Oza izrisovala kot prispodoba Dorotejinih dvomov in strahov, njenega prepričanja, da ni popolna, in njenega iskanja odgovorov na vprašanja, ki se kot tornado vrtinčijo skozi njene misli. Na poti do vseprisotnega Oza so prijatelji premagovali ovire in razpletali čarovnije hudobne vešče ter se razvijali v celostne osebe. Na popotovanju od zore do mraka, od nezavednega k zavednemu, od teme k svetlobi so premagovali najrazličnejše preizkušnje, skozi katere preobražajo strah v pogum, jezo v hvaležnost, sovraštvo v ljubezen, krivdo v sočutje.

Ves čas smo se spraševali, če bo Doroteja našla svoj dom. Dom je v resnici povsod, kjer se nahajamo, saj je vse, kar nas obdaja: zvezdna noč, pisane mavrične kaplje, otroški smeh, veter iz ptičjih kril, prijateljstvo …, mozaik našega življenja. In dežela rumene poti je prav to: dežela Dorotejinega notranjega sveta, bitja dežele Oz pa se vzpostavljajo kot bogat spekter njene domišljije, čustev, duha.

Organizatorka ekskurzije:


Andreja Breznik, prof. in Nataša Špegelj, prof.