Ob koncu lanskega šolskega je mentorica Alenka Helbl 9 izbranih besedil dijakov poslala na literarni natečaj o prihodnosti Evrope.

Na natečaju so sodelovali dijakinje in dijaki, ki so bili v šolskem letu 2019/20 vpisani v srednjo šolo na Koroškem ali avstrijskem Koroškem.-Posamezni avtor je lahko sodeloval z enim prispevkom, in sicer je lahko izbiral med kategorijami: esej, pravljica, kratka zgodba.

Zmagovalce je na virtualni Okrogli mizi o prihodnosti Evrope, ki se je v organizaciji informacijske točke Europe Direct Koroška in podjetja A. L. P. Peca d.o.o. odvila v petek, 13. 11. 2020 razglasila strokovna komisija, ki so jo sestavljali Martina Kanzian (vodja projektov pri Mohorjevi družbi v Celovcu), Romana Lesjak (županja Občine Črna na Koroškem, predsednica Sveta koroške regije), Dejan Meh Savić (okoljevarstvenik, zaposlen pri Greenpeaceu), Primož Suhodolčan (otroški in mladinski pisatelj) ter Barbara Žvirc (vodja projekta Pesniška olimpijada).

Rezultat natečaja je odličen. S pravljico Želva po imenu Sofia je Lara Mori »spisala« zmago kot najboljši literarni prispevek. Poleg objave in sodelovanja na okrogli mizi si je Lara s tem prislužila tudi 100 evrov nagrade.

Na tej okrogli mizi so gostje – evropski poslanci Milan Zver, Tanja Fajon, Irena Joveva, Ljudmila Novak, Klemen Grošelj, Franc Bogovič; vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Zoran Stančič; člani literarne komisije – predstavljali svoje poglede na izhodišča, ki so jih odprli avtorji prispevkov literarnega natečaja o Evropi.

Strokovna komisija je v obrazložitvi zmagovalnega besedila zapisala: »Zmagovalno mesto natečaja tako pripada prispevku z naslovom Želva po imenu Sofia. Zgodba o otroku, ki pomaga želvi Sofii spraviti mladiče v morje, spodbudi bralko ali bralca, da začuti bitje, s katerim si delimo planet, tako živo, kot bi šlo za sočloveka. Skrb za želvino dobrobit pa je ponujena tako samoumevno, kot je, ali pa bi morala biti, pomoč sočloveku v težavah. Dodatna okoliščina, zaradi katere je bila komisija pri izbiri zmagovalca ali zmagovalke natečaja samozavestnejša, izhaja iz načelnega soglasja, da z nagrado mlajši ali mlajšemu spodbudimo še druge mlade, da se udejstvujejo v družbi in ustvarjajo v njej. Za našo in svojo boljšo prihodnost v Evropi.«

Laro smo povprašali, zakaj se je odločila za pravljico, zakaj ravno želve in kaj je sporočilo njene pravljice, primerne tako za postavitev na gledališki oder kot branje otrokom doma in v vrtcu.

»Že kar nekaj časa se mi zdijo želve prečudovite živali, saj so lepe in hkrati skrivnostne. Zdi se mi fascinantno, da obstajajo že iz dobe dinozavrov, nekateri pravijo, da so celo dinozavrove sorodnice. Zanimivo je tudi, da večina ljudi misli, kako počasne so, a v resnici ti lahko kar hitro pobegnejo, če to le hočejo.

No, ker so mi želve tako všeč, sem se odločila, da bom napisala nekaj o njih. Takrat je bilo po internetu veliko o tem, koliko želv umre zaradi odvržene plastike v morje, še posebej slamic, zato sem ti dve temi tudi povezala v celoto.

Kot dijakinja programa Predšolska vzgoja, sem se odločila, da napišem o tem pravljico za otroke, saj se mi zdi, da tega le ni tako na pretek. Hotela sem, da otroci vidijo, kako velik pomen ima že to, da sami naredijo vsaj nekaj malega za naš svet in ga s tem naredijo boljšega za nas, ljudi, vse živali ter vso naravo.

Pravljico sem pisala nekaj dni, najprej sem samo raziskovala po internetu in poskušala ugotoviti čim več dejstev o želvah ter njihovem izleganju jajčec. Potem sem se lotila pisanja. Pravljico sem napisala hitro, saj mi je bila ta tema zelo všeč in je besedilo kar »letelo« iz mene naravnost na papir.

Pravljica Želva po imenu Sofia

Upam, da je pravljica Želva po imenu Sofia vsaj nekaj ljudem spremenila pogled na to, koliko lahko že sami pripomorejo za lepše življenje, boljši in prijaznejši svet.«

Lara, iskrene čestitke!

Link do posnetka okrogle mize, kjer lahko na začetku prisluhnete zmagovalni pravljici, Bere Lara sama. https://www.youtube.com/watch?v=f8c40NkM4gw&feature=youtu.be