JESENSKO ŠKRATOVANJE (29.,30. 9. in 6.,7. 10. 2018)

Nekateri dijaki predšolske vzgoje smo pretekla vikenda preživeli nekoliko drugače. Pot nas je popeljala v Škratov gozd v Slovenj Gradcu, kjer smo spoznali zanimiva bajeslovna bitja – vile, Perkmandeljca, ajdovske deklice in žitne škrate … Ob koncu gozda pa nas je pot odpeljala še čez travnik, kjer se je razkril dom Coprnice Zofke.
Razdeljeni smo bili v dve skupini. Nekateri smo sodelovali v delavnicah, ostali pa so pomagali pri športnem poligonu.
Male roke so dolble buče, spretno vihtele nožke, kladiva in pisane čopiče ter nosile koruzna stebla in bukove veje. Domovanje so naselili mali pisani škratje. Otroci so se podučili tudi o »prešanju« jabolčnega soka, se preizkusili v kotaljenju buč, škratov vlak pa jih je popeljal v skoraj že pozabljen svet slovenskih ljudskih junakov.
Tako sta bila ta dva vikenda za otroke, prav tako pa za nas dijake, neverjetna izkušnja. Kot bodoči vzgojitelji smo imeli priložnost, da smo otroke spoznali izven vsakodnevne rutine v vrtcih in se z njimi poigrali na nekoliko drugačen način. V delavnicah smo lahko uporabili strokovno znanje, ki ga pridobivamo v šoli, in ga nadgradili z dragocenimi izkušnjami. Naša naloga na Jesenskem škratovanju ni bila samo animacija otrok, ampak smo se celo sami prelevili v škratke. Tako smo se že na začetku našim najmlajšim predstavili kot bitja, ki jih lahko srečajo le tam – na Gmajni. Z nasmejanimi obrazi so nas spraševali o naših zgodbah in s tem vedno bolj gojili svojo domišljijo.
Dežela Škratov je res eden izmed najlepših krajev, ki jih otrok lahko obišče. Veseli smo, da smo lahko bili delček vtisov iz sestavljanke mozaika otroških dogodivščin.

Fotografije

Laura Ladinek, PV4

Mentorica: Andreja Breznik

Dostopnost