V veliko veselje je nam, da so v teh težkih časih in strogih ukrepih za preprečevanje širjenje okužbe z virusom SARS-CoV2 lahko naši dijaki zaključnih letnikov lesarskih programov pristopili k izdelavi zaključnega izdelka oziroma k izdelavi izdelka za poklicno maturo.  Ta generacija nam bo še posebej ostala v spominu saj je to prva generacija, ki je izdelke za zaključni izpit oziroma poklicno maturo delala v novih prostorih lesarske delavnice.

Lahko smo ponosni na naše dijake saj so vsi dijaki, ki so pristopili k izdelavi zaključnega izdelka tega tudi vsi uspešno naredili v predvidenem roku.

Dijaki so si izdelke za zaključni izpit oziroma poklicno maturo izbrali sami. Glede izbire izdelka imajo odprte roke, izbrati pa si morajo tak izdelek, ki ustreza zahtevnosti programu, ki ga obiskujejo. Dijaki nižje poklicnega izobraževanja obdelovalci lesa lahko izberejo malo lažje izdelke kot so klubske mize, mizarske lesene stolice in podobno. Letos so kar trije dijaki nižje poklicnega izobraževanja opravili izpit z odlično oceno. Dijaki triletnega izobraževanja, ki se izobražujejo za poklic mizar in dijaki poklicno tehničnega izobraževanja, ki se izobražujejo za poklic lesarskega tehnika pa si morajo izbrati bolj zahtevne izdelke. Prevladujejo izdelki bivalnega pohištva kot so klubske mize, pisalne mize, jedilne mize, različne izvedb postelj, ležalnikov in podobno. Nekateri dijaki pa izberejo izdelke stavbnega pohištva, predvsem vrata in stopnice.

Veseli nas, da dijaki, ki končujejo nižjo poklicno in srednje poklicno izobraževanje v večini ostajajo na naši šoli in bodo nadaljevali izobraževanje na srednjem poklicnem izobraževanju za poklic mizar oziroma nadaljujejo izobraževanje na poklicno tehničnem izobraževanju za poklic lesarski tehnik. Dijaki, ki pa letos končujejo poklicno tehnično izobraževanje pa v večini nadaljujejo študij na različnih fakultetah, nekateri, ki ne bodo nadaljevali izobraževanja pa se bodo zaposlili v lesni industriji.

Izdelki, ki so jih naredili naši dijaki zaključnih letnikov so bili razstavljeni v razstavnem prostoru na naši šoli in so si jih lahko ogledali tudi drugi.

Vsem dijakom zaključnih letnikov v lesarskih programih na Srednji šoli Slovenj Gradec in Muta želimo veliko uspehov še naprej.

Slike

Zapisal:

Stanislav Robnik                                                                                                                                                               Slovenj Gradec, 2. 07. 2021