Enodnevna strokovna ekskurzija v svet glasbe

 

Na megleno torkovo jutro 9. oktobra 2018 smo se dijaki prvih in tretjih letnikov predšolske vzgoje zgodaj zjutraj zbrali pred Namanovo v Slovenj Gradcu. Profesorici glasbe sta za nas organizirali enodnevni izlet z glasbenim programom v Ljubljani.

Ob pol osmih je pripeljal avtobus in zaspani smo si poiskali sedež na njem. Spremljale so nas profesorice Berta Komprej, Andreja Breznik, Petra Straunik in Andreja Preglav Verdinek. Polni pričakovanj smo se odpeljali proti prestolnici. Vzdušje na avtobusu se je kar hitro razživelo, saj smo poslušali znane pesmi in zraven tudi peli. Že pot smo si popestrili z glasbo in petjem, tako da je čas do Ljubljane hitro minil. Na postajališču v Lukovici smo imeli krajši postanek in kmalu zatem smo že prispeli na cilj.

Avtobus nas je odložil pred Slovenskim narodnim gledališčem Drama in odšli smo do Cankarjevega doma. Profesorice so nam razložile, kaj si bomo ogledali. Vstopili smo v eno najbolj znanih kulturnih ustanov pri nas, nato pa je sledil vodeni ogled Cankarjevega doma. Ogledali smo si dvorane, kjer potekajo razni dogodki. Izvedeli smo, da je vsaka dvorana poimenovana po znanih Slovencih, barve dvoran pa predstavljajo zastavo Slovenije. Po končanem ogledu smo odšli v Gallusovo dvorano, kjer se je pričel koncert. Dvorano so napolnili učenci in dijaki iz različnih šol po Sloveniji. Naslov koncerta je bil »Tolkala v orkestru« in kot nam že pove ime samo, so nastopajoči bili tolkalci, poleg njih pa je nastopal še orkester Slovenske filharmonije pod vodstvom dirigenta Simona Dvoršaka. Povezovalec koncerta je bil Franci Krevh, ki je na zanimiv način predstavil zgodovino tolkal in popestril dogajanje na odru. Najprej so nam zaigrali svetovno znano skladbo, ki jo poznamo kot uvod v nekatere filme. Publika je bila navdušena, saj so odlično igrali. Slišali smo znane in manj znane ritme, ki gredo težko v uho, a z lahkoto smo se vživeli v melodijo, ki nas je ponesla v svet glasbe. Nastopajoči so zaigrali enajst skladb različnih skladateljev, po mnenju sošolcev pa je bila večini najbolj všeč skladba z naslovom »Coffe to go«, ki je predstavljala pot kave od pridelave pa do trgovskih polic. Nekaj posebnega pa je bila marimba, glasbilo, podobno ksilofonu, na katerega je skupaj z orkestrom zaigrala Barbara Kresnik. Po končanem glasbenem nastopu je v isti dvorani sledil še vodeni ogled orgel, tako da smo izvedeli veliko stvari o tem veličastnem glasbilu. Na koncu predstavitve je na orgle zaigrala tudi profesorica Berta Komprej. Ko smo zapustili Cankarjev dom, smo imeli čas za prosti ogled Ljubljane in kosilo. Okrog petnajste ure smo se zbrali pred Cankarjevim domom in skupaj odšli na avtobusno postajo, kjer nas je že čakal avtobus. Med potjo nazaj na Koroško smo se ustavili na Trojanah, okrog sedemnajste ure pa smo prispeli v Slovenj Gradec.

Glede na to, da je poklic, za katerega se izobražujemo, povezan z glasbo, je prav, da spoznavamo različne glasbene zvrsti. Menim, da nam bo ta dan ostal v lepem spominu, saj so naša ušesa napolnili zvoki drugačnih, a prijetnih melodij.

Maja Krenker, PV3

Ogled fotografij …