V soboto, 8. 4. 2017, in nedeljo, 9. 4. 2017, smo se v okviru prostih izbirnih vsebin s skupino 45 dijakov mudili na Češkem. Obiskali smo s Slovenj Gradcem pobrateni Češki Krumlov, glavno mesto Prago in kostnico v Kutni Hori.
Iz Slovenj Gradca smo najprej šli  do ČEŠKEGA KRUMLOVA, mesta pod zaščito Unesca, kjer smo si ogledali staro mestno jedro s sprehodom skozi grajski kompleks. Sledila je vožnja do PRAGE, kamor smo prispeli v opoldanskem času. Prvi dan smo si ogledali Višegrad, »plečnikovo« cerkev, Vaclavske Namesti, žel. postaja, Opero, grad Hradčani, Karlov most in Orlojsko uro. Nekaj časa so dijaki imeli prosto za individualne oglede in samostojno odkrivanje mesta.
Drugi dan smo si ogledali bogato knjižnico v samostanu Strahov, nato pa še Loreto z znanim “praškim zlatom”.  Po 1. svetovni vojni je zadnji pomemben pečat stavbam in parkom Hradčanov vtisnil naš arhitekt Jože Plečnik. Sledil je odhod  iz Prage in vožnja proti vzhodu do mesta KUTNA HORA, nekoč bogatega rudarskega mesta s kovnico denarja, danes pa zaradi izjemno bogate kulturne dediščine na seznamu UNESCA. Tu smo si ogledali znamenito kostnico v tamkajšnji cerkvi. V Slovenijo smo se vrnili pozno zvečer.

Organizatorja ekskurzije:
Darja Sovinc
Roman Živič

Ogled fotografij >>