V torek, 13. 5. 2022, smo se dijaki drugega letnika programa Predšolske vzgoje in dijaki drugega letnika programa Okoljevarstvenik tehnik odpravili v okviru interesnih dejavnosti na ekskurzijo v Ljubljano. Čakal nas je obisk predsedniške palače, voden ogled po znamenitostih Ljubljane in posebna šolska ura v Slovenskem šolskem muzeju.

Da bi bila pot bolj zanimiva in poučna, smo dijaki predšolske vzgoje pripravili predstavitve o Sloveniji, predstavili zgodovino Slovenije, predstavili Ljubljano in Ljubljansko kotlino, povedali nekaj informacij o Evropski uniji in slovenskem parlamentu.

V Ljubljano smo prispeli smo okrog 9. 30. Najprej smo obiskali Predsedniško palačo, kjer so lepo sprejeli (ga. Patricija Verbole)  v kristalni dvorani, kmalu zatem pa nas je prišel pozdravit tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Lepo nas je sprejel in nam pokazal nekaj prostorov v palači. Najdlje smo se ustavili v njegovi delovni sobi.  Stavba in notranjost sta nadvse veličastni, okrašeni s prečudovitimi likovnimi deli in detajli, ki so okraševali stavbo vse od tal pa do stropa. Ker smo bili radovedni, smo predsednika vprašali par vprašanj, na katera je z veseljem odgovoril, sledila  pa je tudi obvezna skupinska slika. Za konec pa so nas pogostili še z sladoledom.

foto: STA

Še v dopoldanskem času smo se odpravili na voden ogled po najpomembnejših znamenitostih Ljubljane. Sprehodili smo se mimo Cankarjevega doma, parlamenta, narodnega muzeja, slovenskega narodnega gledališča, opere in baleta do Prešernovega trga. Podali smo se čez tromostovje, mestne hiše na Ljubljanski grad. Ob pol dveh smo imeli rezervirano učno uro naših dedkov in babic v Slovenskem šolskem muzeju. V muzeju so nam pokazali, kako je pouk potekal v 19. stoletju. Prisostvovali smo pri učni uri fizike.  Ura je bila zanimiva in nadvse zabavna. Sledil je daljši prosti čas za samostojen ogled Ljubljane, druženje in kosilo.

Med prostim časom pa smo nekateri dijaki srečali Dr. Roberta Goloba, bodočega predsednika vlade, ter se nekateri tudi z njim fotografirali.

Iz Ljubljane smo odpravili ob 16.00 uri. Med potjo nazaj na Koroško, smo se na avtobusu imeli zelo lepo.

Mislim, da lahko v imenu vseh dijakov in dijakinj povem, da je bila ta ekskurzija ena poučnejših in da smo se imeli lepo. Ekskurzija je bila zelo zanimiva in se zahvaljujemo vsem profesorjem, ki so bili z nami.

Več fotografij najdete tukaj.

Sabina Uršej, PV2

Vir fotografij v predsedniški palači: STA