STROKOVNA EKSKURZIJA V LJUBLJANO

V sredo zjutraj smo se dijaki predšolske vzgoje in okoljevarstvenega tehnika odpravili na enodnevni potep po Ljubljani – naši prestolnici. Naša pot se je začela na avtobusni postaji v Dravogradu ob 7. uri. Odpravili smo se proti Ljubljani in na poti so vstopali še preostali dijaki.
Ko smo se zbrali vsi dijaki skupaj s profesorji – Andreja Breznik, Roman Založnik in Roman Živič, so nas razdelili v tri skupine.
Pri pouku smo dijaki že pripravili kratke predstavitve o ustanovah, ki smo jih kasneje na avtobusu tudi predstavili. Dijaki smo se zelo potrudili in predstavitve so uspele. Po predstavitvah smo imeli krajši postanek na Lukovici, kjer smo lahko na hitro pomalicali in odšli na stranišče.
Nato pa smo nadaljevali pot proti Ljubljani. Prišli smo okrog 9. ure in smo se kar hitro napotili v parlament, kjer nas je prijazno sprejela vodička, ki nam je na kratko povedala nekaj o zgodovini 60-letnega parlamenta. Potem sta nas sprejela poslanka Anja Bah Žibret in koroški poslanec Jani Prednik, postavljali smo jim zanimiva vprašanja, vendar z odgovori nista imela nikakršnih težav, saj sta bila zelo sproščena. Da bi nas obdržala v lepem spominu, smo jima podarili skromno darilo, ki so ga izdelali mizarji.
Poslovili smo se in nato pot nadaljevali do Slovenskega narodnega gledališča Opera in balet Ljubljana, kjer smo si lahko za trenutek ogledali del vaje za predstavo Hrestač, potem pa nas je vodič peljal še do dveh skladišč, ki se nahajata pod odrom, in nismo mogli verjeti, kaj vse lahko skrijejo pod takšen oder (avtomobile, manjše hiše, na tisoče oblek).
Po ogledu skladišča smo se odpravili do naše predzadnje postaje, in sicer v Cankarjev dom, kjer so nam predstavili razstavo Ideja, ki je predstavljala obdobje antike.
Naša končna, za nas najbolj razburljiva postaja, pa je bil obisk predsednikove palače, kjer nas je sprva sprejel član protokola, ki nam je povedal nekaj zanimivosti o palači, kasneje pa nas je prišel pozdravit tudi predsednik Borut Pahor in nam polepšal dan z brezplačnim sladoledom. Skupaj smo se še fotografirali in tudi njemu dali skromno darilo izpod rok mizarjev.
S tem se je zaključil naš “uradni” del ekskurzije, potem pa smo imeli na voljo še eno uro in pol prostega časa, da smo si privoščili dobro kosilo ter šli po nakupih.
Ekskurzija je bila zelo zanimiva, spoznali smo delo poslancev in predsednika države, zvečer pa smo si lahko ogledali  tudi čudovito okrašeno Ljubljano.

Lidija Šmid, PV2

Ogled fotografij …