V petek, 23. 3. 2018, smo se dijaki 1., 2. in 3. letnika programa gastronomija in turizem odpravili na strokovno ekskurzijo v Benetke. Pot smo začeli zgodaj zjutraj na postajališču v Črni na Koroškem. Naš prvi postanek je bil v Ljubljani, kjer se nam je pridružila turistična vodnica Sofija Mardjonović. Prijetno nas je pozdravila in nam na kratko opisala potek ekskurzije.

Pot smo nadaljevali mimo mejnega prehoda Fernetiči vse do Beneške lagune in kraja Punta Sabbioni, kjer nas je čakala ladjica, ki nas je pripeljala do trga sv. Marka. Tam smo videli znameniti urni stolp, Most vzdihljajev, doževo palačo in še veliko več. Sledil je kratek postanek, da smo si malce odpočili, šli na kavo ali se potepali po beneških ulicah. Po počitku  je sledil kratek sprehod čez kanale vse do ene izmed mojstrskih delavnic, kjer izdelujejo različne izdelke iz pravega muranskega stekla. Mojster nam je prikazal način izdelave umetnin iz pihanega stekla in imeli smo tudi možnost kupiti steklene izdelke v akciji. Po zanimivem obisku delavnice je sledil notranji ogled Bazilike sv. Marka, kjer smo poleg muzeja obiskali tudi znamenito zakladnico. Nato smo si ogledali še mogočni most Ponte Rialto, ki velja za največji most čez Veliki kanal. Kljub gneči na mostu smo bili nad njim prav očarani.

Po tem ogledu smo dijaki imeli prosti čas, da smo si lahko po svoje ogledali mesto, se sprehodili po neštetih mostičkih in okusili slavno italijansko pico. Naš ogled mesta se je s tem končal in sledila je povratna vožnja z ladjico nazaj v kraj Punta Sabbioni. Z avtobusom smo se nato odpravili proti Sloveniji. Na Koroško smo se vrnili  v poznih nočnih urah.

Na ekskurziji si nismo samo ogledali Benetk, ampak smo izvedeli veliko o zgodovini, kulturi in načinu življenja ljudi. Končno smo se lahko tudi sami sprehodili po slavnih ulicah in uživali v prelepem italijanskem mestu.

Sara Podlesnik, GTT2

Ogled fotografij >>