Dijaška skupnost

Dragi dijaki in dijakinje Srednje šole Slovenj Gradec in Muta,

zakorakali smo v zadnjo tretjino šolskega leta 2020/21, ki je, zaradi pandemije, prineslo velike spremembe v  našo ustaljeno šolsko prakso.

Kako se, dragi dijaki in dijakinje, soočate s temi spremembami? Ste pogumni ali vas je strah? Ste zdravi ali bolani? Ste optimisti ali pesimisti?

V neki raziskavi, ki je omenjena v klasični psihološki literaturi, so raziskovali dve skupini ljudi. Vsem je bilo skupno to, da so pogosto doživljali stres, vendar so bili v eni skupini redko bolni, v drugi pa pogosto. Raziskovalci so odkrili tri pomembne razlike med tema dvema skupinama, ki so jih poimenovali s skupnim imenom osebnostna čvrstost.

Za ljudi z visoko osebnostno čvrstostjo  je značilno, da:

  1. spremembe sprejmejo kot normalno sestavino življenja in priložnost za osebnostni razvoj, ne pa kot grožnjo;
  1. se zavzeto, angažirano in predano osredotočijo na izpolnitev dejavnosti, ki pripelje do cilja. Za njihovo vsakdanje življenje je značilno, da se jim zdita njihovo življenje in delo smiselni, da navdušeno delajo in pri tem uživajo;
  1. imajo občutek notranjega nadzora nad svojim življenjem, kar pomeni, da so prepričani, da lahko sami nadzorujejo svoje življenje in dogodke. Vzroke za to, kar se jim dogaja, pripisujejo predvsem sebi.

Iz raziskave se lahko veliko naučimo in spoznamo, da sami lahko močno vplivamo na svoje zdravje. Zdravje pa je v teh spremenljivih časih na prvem mestu!

Z ljubeznijo,

mentorja dijaške skupnosti Alenka in Stane