_DSC2298Projekt  »Srnobejž« slovenjegraških dijakinj prejel nagrado za naj produkt na Ustvarjalnikem Startup vikendu v Celju.

Na ŠC Slovenj Gradec že od novembra naprej poteka podjetniški krožek za dijake, ki nastaja v sodelovanju z društvom Ustarjalnik.
V nedeljo 26. 02. 2017 se je v prostorih celjske občine odvijal vse slovenski »StartUp Days Celje«, ki je potekal v organizaciji društva Ustvarjalnik z Matijo Goljarjem na čelu. Na dogodku so svoje podjetniške ideje predstavili dijaki iz skoraj vseh slovenskih regij, le te pa so pod mentorstvom gradili skozi celotni vikend. Tekmovali sta tudi dijakinji ŠC Slovenj Gradec ter navdušili s svojimi inovativnimi idejami.
Dijaki so se v Celju zbrali že v petek in mentorjem ter ostalim sodelujočim predstavili svoje podjetniške ideje. Z glasovanjem so izbrali 17 najboljših idej in jih v 54. urah natančno razdelali ter postavili temelje za gradnjo StartUp projektov. Skoraj 100 udeležencev se je porazdelilo v 17 ekip in začeli so se spopadati s podjetniškimi ovirami.
Dijaki so morali jasno razdelati projekte, izdelati prototipe, opredeliti konkurenco, najti proizvodne partnerje, določiti proizvodno ceno, maloprodajno ceno, potencialne kupce, vse skupaj pa so morali pred strokovno žirijo predstaviti v predstavitvi ne daljši od dveh minut. Nekateri so celo izdelali spletne strani, profile na socialnih omrežjih in pričeli z izvajanjem marketinških aktivnosti. To sta storili tudi dijakinji ŠC Slovenj Gradec, ki sta poleg omenjenih aktivnosti z ekipo mentorjev izdelali prvi delujoči prototip, kateri z neslišnim zvočnim signalom opozarja srnjad, da je zašla v bližino cestišč. Nadgradili sta poslovni model in z analizo trga dokazali, da ne rešujeta le problema voznikom (škoda na avtu) temveč tudi problem zavarovalnic. Z uporabo izdelka »Srnobejž« le na 77-ih km Koroške bi zavarovalnice letno prihranile tudi do 1.800.000 EUR. Za ekipo je to že druga potrditev, v naslednjih tednih pa jih čakajo pogovori s potencialnimi kupci in investitorji.
Članici ekipe sta povedali, da že komaj čakata naslednji Start up days, ki se bo v mesecu maju odvil v Slovenskih Konjicah. Podoben dogodek pa se pripravlja tudi v Mislinji in sicer v mesecu juniju v organizaciji Občine Mislinja in društva Ustvarjalnik kot serija dogodkov, ki bodo prilagojeni vsem, ki jih zanima, kako iz svojega hobija ustvariti dodatni prihodek.

Eva Štraser, U mentor

Film
Prispevek